Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do obce Dolní Branná vyrazili hasiči s jedenácti cisternami k požáru na skládce

K požáru odpadu na skládce vyjeli večer hasiči do obce Dolní Branná. Událost byla na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášena ve 22:21 hodin.

Na místo vyrazili profesionální hasiči z Vrchlabí, liberecké Jilemnice, dobrovolní hasiči z Vrchlabí 3 – Podhůří, Dolní Branné a Špindlerova Mlýna se dvěma dopravními automobily a jedenácti cisternami. Hasiči museli prolít vodou kupu odpadu na ploše zhruba deset krát 20 metrů.

Požár se jim podařilo lokalizovat o půl jedné v noci a zlikvidovat za další hodinu. Místo předali správci skládky a vrátili se na základny. Ještě v časných ranních hodinách se na místo vrátily jednotky vrchlabských profesionálních hasičů a místních dobrovolných hasičů, které doutnající se kupu odpadu znovu rozhrnuly a dohasily další ohniska.

Obě jednotky se před šestou hodinou ráno vrátily zpět na své základny. Požár nezpůsobil žádné škody na majetku a nedošlo ke zranění osob.


Sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Královéhradeckého a Libereckého kraje se postupně vystřídalo na likvidaci požáru skládky v obci Dolní Branná. Poprvé hasiči vyjeli k požáru skládky ve čtvrtek 3. listopadu.

Během pátku, soboty a neděle hasiči ve spolupráci s dalšími pracovníky specializovaných firem rozhrabávali těžkou technikou kupu odpadu na ploše zhruba deset krát 20 metrů, dohašovali ohniska a doutnající místa zasypávali hlínou.

V místě muselo být zřízeno čerpací stanoviště pro doplňování vody do cisteren. Během čtyř dnů se na místě vystřídali profesionální hasiči z Vrchlabí, liberecké Jilemnice, dále dobrovolní hasiči z Dolní Branné, Vrchlabí 3 – Podhůří, Špindlerova Mlýna, Studence a Dolní Kalné.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet