Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Členové dobrovolné jednotky v Litvínově jsou nyní připraveni poskytnout první pomoc

V neděli 30. října 2016 se v litvínovské hasičské zbrojnici konal kurz první pomoci a resuscitace pro jednotku města Litvínova. Přednášejícím na tomto osmihodinovém školení byl náš nejlepší záchranář Ústeckého kraje PhDr. Mgr. Patrik Christian Cmorej, MHA, MSc.

Kurzu se účastnili členové výjezdové jednotky i jejich děti a manželky, kteří jsou členy SDH Litvínov. Prostory „hasičárny“ se tak zaplnily poměrně četným počtem zájemců o znalosti jak poskytnout první pomoc v případě autonehody, srdeční zástavy, krvácení, dušení či popálení.

Přítomní se naučili zanalyzovat prvotní situaci, ale i resuscitovat v případě, že postižená osoba je v bezvědomí, nedýchá a má zastavenou srdeční činnost. Největší novinkou pro jednotku byla práce s resuscitačním va­kem.

Poté se účastníci dozvěděli, jak přistupovat k první pomoci jak u dospělé osoby či dospívajícího dítěte, tak i u novorozeněte, popřípadě u těhotné ženy. Každý z posluchačů si přímo na místě vyzkoušel masáž srdce a použití resuscitačního vaku na figuríně, kterou pro tyto účely přivezl školitel.

Nedělní dopoledne a část odpoledne, které hasiči společně strávili u zajímavé přednášky, bylo skutečně příjemné a naučné. Velké dík patří školiteli, jednotka bude toto školení opakovat každých šest měsíců.

Sdílet