Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár stohu v Tuchlovicích zaměstnal 6 jednotek

Dva nezletilci ve snaze vyzkoušet, co dokáže zábavní pyrotechnika, založili požár stohu lisované slámy v Tuchlovicích na Kladensku. Na místě zasahovalo celkem 6 hasičských jednotek.

Událost byla ohlášena na tísňovou linku 112 v úterý 9. prosince 2008 v 16:39 hodin. Na místo byla v prvním sledu vyslána jednotka ze stanice Stochov s technikou CAS 27 SCANIA. Po příjezdu na místo události hasiči zjistili, že se jedná o částečně požárem zasažený stoh cca 700 ks oválných balíků slámy, vyskládaných do stohu.

Na žádost velitele zásahu byly operačním střediskem na místo následně vyslány jednotky HZS stanice Kladno s CAS 32 T815 a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Rynholec s CAS 24 TERRNO, Lhota s CAS 32 T148 a DA DVS 12 A30, Žilina s CAS 32 T148 a DA DVS 12 A30 a Lány s CAS k24 LIAZ a CAS 32 T148.

Jednotky postupně prováděly hasební práce pomocí 4 útočných proudů C. Požár se rozšiřoval prolukami mezi balíky uvnitř stohu, tudíž hasební účinek z vně stohu nebyl účinný. Následně majitel stohu provedl samojízdným manipulátorem postupné rozebírání stohu. Vzhledem k velkému množství uskladněných balíků a pouze jednomu vyskladňovacímu stroji došlo postupně k rozšíření požáru na celý stoh.

Z důvodu další neefektivnosti hašení zajistily jednotky okolí stohu a ten nechaly vyhořet.

Jako příčinu vzniku požáru vyšetřovatel požárů HZS označil nedbalostní jednání nezletilých osob, které manipulovaly se zábavní pyrotechnikou.

Požárem vzniklá škoda byla odhadnuta na cca 200 tisíc korun. Dobrovolná jednotka hasičů ze Žiliny zůstala střežit hořící stoh do ranních hodin.

mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů
HZS Středočeského kra­je

-miw-

Sdílet