Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z pražských Kunratic nabízejí mimopražským kolegům žebřík AZ 30 na podvozku IFA W 50 L

Jednotka SDH Praha – Kunratice v minulosti usilovala o přidělení výškové techniky. Koncem roku 2011 jí byl přidělen automobilový žebřík IFA, čímž se zvýšily možnosti lezecké skupiny i akceschopnost jednotky, jelikož v této části Prahy speciální technika chyběla.

Přesněji se jednalo o automobilový žebřík AZ 30 na podvozku IFA W 50 L, s dostupnou výškou 30 metrů. Tento vůz jsme získali od jednotky SDH Praha – Ďáblice, kterým jsme za to darovali CAS 32 Tatra 148, uvádí Jakub Hubálek, velitel jednotky.

Hasiči z Ďáblic žebřík před lety získali bezúplatným převodem od HZS hl. m. Prahy, který jej vyřazoval po nákupu nových vozidel.. K pražským JSDH putovaly celkem tři kusy – do Radotína, Letňan a Ďáblic. Kolegové z Ďáblic již neměli pro žebřík využití a naopak od nás uvítali cisternový automobil s vyšší průjezdností pro zásahy na nedaleké skládce odpadu.

Výše uvedený automobilový žebřík byl v dobrém stavu, plně funkční i pojízdný. Během jeho „pobytu“ u nás jsme pracovali na jeho dalším zvelebování, díky kterému dostal vůz nové majáky, slušivý bílý pruh (který na kabině v minulosti nikdy nebyl), nová přídavná mlhová světla, nová zadní výstražná oranžová světla, nápisy HASIČI, nová kotvící lana i s navijáky.

Došlo k výměně brzd, opravě řazení i motoru. Bez problémů i větších oprav, vždy prošel pravidelnou roční revizí. Během let u nás žebřík udělal mnoho práce a je přínosným pomocníkem, který rozhodně nezahálí v garáži.

Časem jsme při používání žebříku přišli na fakt, že pro spoustu zásahů i prací by se hodil pracovní koš, který tento druh vozu nemá. Přemýšleli jsme i o rekonstrukci žebříku, která spočívá v obměně podvozku a generálce nástavby. Peníze na výměnu by se též našly, ale náš problém s absencí koše by to nevyřešilo. Začali jsme tedy přemýšlet o vhodné náhradě výškové techniky za vhodnější typ.

V nedávné době se v Praze uvolnila automobilová plošina PP 20 na podvozku Liaz, která bude dočasně adekvátní náhradou za žebřík IFA. Přidělení zmíněné plošiny k nám již bylo odsouhlaseno, proto hledáme pro žebřík nové umístění i využití.

V hlavním městě Praze o něj již naši kolegové hasiči nemají zájem, proto bychom jej rádi nabídli dalším mimopražským kolegům.

Kontaktní osobou je velitel JSDH Praha – Kunratice, Jakub Hubálek, mobil 608 437 356, mail: sosan@sosan.cz

Vůz je schopen i v současném stavu okamžitého zařazení do výjezdu a plnohodnotně sloužit ke svému účelu. Žebřík by mohl zajímat zejména jednotky v krajích, které dosáhnou na evropské či jiné dotační programy. Díky dotacím je možné vůz zrekonstruovat a učinit z něj moderní zásahový vůz, které již v mnoha krajích mají.

Nejčastěji se tato generální oprava nazývá RENOVUS, díky které je dnes možné tyto žebříkové nástavby vidět na podvozcích Mercedes, MAN, Iveco, Avia nebo třeba Renault.

Pokud někdo z vás kolegů mimopražských hasičů sháníte výškovou techniku a tento vůz by mohl být pro vás alternativou, kontaktujte nás prosím. Je možné jednat o způsobu převedení vozu – byla by škoda, kdyby vůz skončil na vrakovišti.

Sdílet
Přiložené soubory
AZ 30 IFA - TECHNICKÉ PARAMETRY.pdf zobrazit online PDF 64 kB