Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olomouckým dobrovolným hasičům zapůjčil Hasičský záchranný sbor dvanáct let starou cisternu Scania

V pátek 11. listopadu 2016 přesně ve 12:00 hodin byl předán olomoucké poloprofesionální jednotce hasičů speciální požární automobil CAS 24 Scania. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje toto vozidlo ve svém vozovém parku aktuálně nepotřebuje, proto byla požární cisterna bezplatně zapůjčena jednotce hasičů z Olomouce, a to do 31. 12. 2018.

Cisternu CAS 24 od HZS Olomouckého kraje přebíral 1. náměstek primátora statutárního města Olomouce pan JUDr. Martin Major, MBA a vedoucí odboru ochrany Magistrátu města Olomouce pan Ing. Jan Langr spolu se čtyřmi dobrovolnými hasiči.

Klíče od 12 let staré cisterny předal představitelům města krajský ředitel HZS Olomouckého kraje plk. Ing. Karel Kolářík, který poznamenal:

Ve vztahu k jednotkám dobrovolných hasičů města Olomouce jsem toho zažil už spoustu. V devadesátých letech se jednotky rušily, což mě velmi mrzelo. V poslední době mě naopak těší, že jednotky města zažívají znovu rozkvět.

Doufám, že zapůjčená cisterna bude v jejich rukou dobře sloužit ve prospěch občanů města a blízkého okolí.

Město Olomouc na základě zákonných požadavků zřizuje na svém území výjezdové jednotky požární ochrany. Ze zákona je město povinno zajišťovat potřebné vybavení a podmínky pro výkon jejich činnosti.

Jednou ze základních podmínek je zajištění vhodné techniky, nejen osobní (např. zásahové oblečení), ale i té výjezdové, jakou jsou i požární automobily nebo cisterny. Jednotka města Olomouce byla zřízena a funguje na území města 1. ledna 2016.

Zapůjčená cisternová automobilová stříkačka CAS 24 Scania je určena k přepravě požárního družstva 1+5 a hasebních prostředků k provedení požárního zásahu vodou nebo pěnou a při použití nízkého nebo vysokého tlaku vody.

Vozidlo má nádrž na vodu o objemu 3200 litrů vody a 400 litrů pěnidla. Vozidlo bude dislokováno na hasičské zbrojnici v Černovíře a přispěje ke zvýšení akceschopnosti výjezdové jednotky města Olomouce.

Jednotka SDH Olomouc je jednotkou dobrovolných hasičů obce kategorie JPO II, která funguje v režimu poloprofesionální jednotky a má jednoho placeného člena, který zajišťuje pohotovost. Doba výjezdu jednotky z místa dislokace je do 5 minut.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet