Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vzpomínáme s úctou

Jedenácté září je datum, které je hluboce vryto do mysli hasičů na celém světě. Stalo se i výrazným mezníkem novodobé historie.

I když od této tragédie již uplynuly dva roky a fakta, která nejstrašnějšímu požáru předcházela, jsou v paměti ještě svěží, z úcty ke všech obětím je vhodné si je připomenout.
Osudný den ráno v 8.45 tamního času (14.45 SEČ) narazil do severní věže Světového obchodního centra v New Yorku Boeing 767. Sto deseti patrovou budovu zasáhl na úrovni 80. patra. Výbuch leteckého paliva okamžitě způsobil obrovský požár. Osmnáct minut po nárazu letadla do druhé věže známých dvojčat naletěl další Boeing 767 a způsobil ještě intenzivnější požár druhého mrakodrapu. V tu chvíli bylo všem jasné, že se nejedná o náhodu, ale organizovaný útok. Čtyři sta jedenáct metrů vysoké budovy z oceli a betonu naštěstí nárazům letadel odolaly. Za pomocí stovek hasičů a policistů se tak tisíce lidí mohly dostat do bezpečí. Většina lidí, která byla před nárazy letadel ve vyšších patrech však neměla šanci se z hořícího pekla dostat ven. Nárazem a následkem explozí paliva byl porušen přívod vody do automatických hasicích zařízení a požár se tak volně šířil. Teplota v ohnisku hoření přesahovala 1100 stupňů Celsia. Tak obrovský žár oslabil ocelové nosné konstrukce a těsně po deváté hodině se horní část jedné věže zhroutila. Sebou navíc strhla i zbytek budovy, ve které ještě bylo mnoho lidí a záchranářů. Z obav ze zřícení i druhé věže dvojčat se proto hasiči ihned začali stahovat i z druhé věže. Třicet minut po zřícení první věže potkal stejný osud i druhou věž. Někteří lidé včetně hasičů však budovu nestihli včas opustit. Sesuv nevyčíslitelného množství materiálu navíc vyvolat takové otřesy, že způsobil zřícení několika dalších budov v okolí WTC. Ve stejný den teroristé ještě dokázali zničit část amerického ministerstva obrany. Jen zásluhou hrdinství pasažéru další unesené letadlo nenarazilo do dalšího terče a zřítilo se do volného terénu.
Sdílet