Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přebor Hasičského záchranného sboru ČR v lezení na umělé stěně v roce 2016 proběhl v Ústí nad Labem

Na již čtrnáctý ročník Přeboru HZS ČR v lezení na obtížnost na umělé stěně se do Ústí nad Labem dne 16. listopadu 2016 sjelo 26 závodníků HZS ČR a dva závodníci HZS podniku. Přebor s podporou GŘ HZS ČR zorganizoval HZS Ústeckého kraje ve spolupráci se Sportovním klubem hasičů Ústeckého kraje na Hudy stěně v Ústí nad Labem, která v roce 2013 hostila i Mistrovství ČR v lezení na obtížnost.

A výkony některých příslušníků HZS ČR byly srovnatelné s výkony reprezentantů! Kvalitu Přeboru nepoznamenala ani neúčast několikanásobných vítězů minulých ročníků, Ondřeje Ďoubala z HZS Moravskoslezského kraje a Jaroslava Petečela z HZS hl. města Prahy.

Přebor slavnostně zahájili plk. Ing. Pavel Nepovím, vedoucí oddělení jednotek PO, odboru IZS a výkonu služby GŘ HZS ČR a plk. Ing. Roman Vyskočil, ředitel HZS Ústeckého kraje. Hosty Přeboru byli kromě příslušníků GŘ HZS ČR, KŘ HZS ČR a územních odborů HZS Ústeckého kraje také zástupci Krajského úřadu Ústeckého kraje a partnerů Přeboru.

Po zkušenostech z třináctého ročníku Přeboru, který v roce 2015 organizoval HZS Zlínského kraje v lezecké aréně Vertikon ve Zlíně a ve spolupráci s Petrem Šarmanem z HZS Zlínského kraje, nechali organizátoři připravit kvalifikační cesty obtížnosti 6a+ a 6c+.

Na návrh stavěče cest, Martina Paprska, který některé závodníky HZS ČR a jejich výkonnost osobně znal, použili nakonec organizátoři, jako druhou kvalifikační cestu, finálovou cestu ze závodu mládeže, kategorie U12, o obtížnosti 7a, a v průběhu závodů se ukázalo, že to bylo dobré rozhodnutí. Tato cesta, podle očekávání, kvalitně roztřídila startovní pole a do finále obtížnosti 7b+/7c postoupilo 16 lezců. Zvolená obtížnost ale nestačila k určení vítěze a dva závodníci absolvovali souboj o první místo v superfinále obtížnosti 8a+. Prvenství si z Ústí nad Labem odvezl Petr Urbanovský z HZS Olomouckého kraje, druhé místo obsadil Roman Popík z HZS kraje Vysočina a pomyslný bronz si z Hudy stěny odvezl Martin Gospoš z HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Součástí Přeboru byl také vložený Fair play závod. Lezecká „hodinovka“ byla určená nejen pro závodníky, kteří se neprobojovali do finále, ale pro všechny přítomné příslušníky HZS. Závodu v počtu vylezených cest za jednu hodinu se zúčastnilo 14 příslušníků a vítězem se stal Erik Žůrek z HZS Zlínského kraje.

Kromě vysokých sportovních výkonů (Přebor je považován za neoficiální mistrovství HZS ČR) se 14 ročník Přeboru vyznačoval hlavně kamarádským, řekl bych až olympijským, duchem. Každý závodník, bez ohledu na krajskou příslušnost, měl podporu od soupeřů i publika.

Díky parametrům Hudy stěny (cesty měly délku až 21 metrů), kvalitě rozhodčích, organizace, zázemí pro závodníky i hosty a v neposlední řadě i díky podpoře partnerů, byl zatím poslední ročník Přeboru důstojným představením HZS ČR. Všem partnerům tímto děkujeme za jejich podporu.

Hlavní partner soutěže:

  • HUDY sport a.s.

Partneři soutěže:

  • Ústecký kraj
  • Coca-Cola HBC Česká republika
  • VOCHOC TRADE s.r.o.
  • Singing Rock s.r.o.
  • Rock Empire s.r.o.
  • Vertical Trade s.r.o.
Sdílet
Přiložené soubory
Výsledky Přebor HZS.pdf zobrazit online PDF 37 kB