Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mikulovští hasiči v Rakousku hasili požár kamionu

K požáru nákladního automobilu u hranice s Rakouskem dnes odpoledne vyjížděli hasiči z Mikulova na Břeclavsku. Během zásahu vyšlo najevo, že požár byl již na území Rakouska.

Ilustrační foto

Událost na tísňovou linku 112 jihomoravským hasičům ohlásil ve 14.18 hodin řidič kamionu z Litvy. Muž lámanou němčinou oznámil, že mu hoří vozidlo na odstavném parkovišti poblíž hraničního přechodu v Mikulově. Protože řidič kvůli malým jazykovým znalostem ani po opakovaných dotazech operátorek tísňové linky a operačních důstojníků nedokázal blíže vysvětlit místo požáru, jednotka profesionálních hasičů z Mikulova musela prozkoumat několik parkovišť u hranice. Hořící vozidlo objevili na odstavném parkovišti mezi bývalými hraničními přechody v Mikulově a Drasenhofenu.

Jednalo se o požár přívěsu, ve kterém se vzňala část nákladu lisovaných rašelinových briket a žár zasáhl dřevěnou střechu přívěsu a plachtu. Kamion ohrožen nebyl, protože řidič stihl přívěs od kamionu odpojit a s nákladním vozidlem odjel do bezpečné vzdálenosti. Hořící části plachty a dřevěné střechy na ploše zhruba dvou čtverečních metrů hasiči za několik minut uhasili vysokotlakým proudem. Balíky žhnoucích briket o objemu cca jednoho krychlového metru hasiči vyklidili z přívěsu na plochu parkoviště a ochlazovali.

Protože během hašení se mikulovští hasiči od rakouských policistů dozvěděli, že požár je již za hranicí ČR, krajské operační a informační středisko HZS o události informovalo rakouské hasiče a na místo vyjela jednotka hasičů z Drasenhofenu. Rakouské jednotce jihomoravští hasiči ve 14.52 hodin předali místo zásahu.

Oheň, který s největší pravděpodobností vypukl od žhnoucího osvětlení nákladního prostoru přívěsu, zničil zhruba dva čtvereční metry střechy a plachty a jeden krychlový metr nákladu lisované rašeliny. Protože se jednalo o požár za hranicí republiky, přesnou příčinu vzniku události a výši škody jihomoravští hasiči nezjišťovali.



Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet