Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chemický automobil Tatra 815 dodala hasičům ve Žďáru nad Sázavou společnost THT Polička

Technický automobil na podvozku TATRA T815–221R45 4×4.2 je určený především pro likvidaci chemických a ekologických havárií a k omezení škod na životním prostředí při mimořádných událostech a živelních pohromách. Hasičská záchranný sbor Kraje Vysočina Tatru pořídil pro svou stanici ve Žďáru nad Sázavou.

Podvozek

Dvounápravový podvozek z kopřivnické automobilky je poháněn vzduchem chlazeným vznětovým osmiválcem o výkonu 280 kW, splňujícím emisní normu Euro 5. Poháněna jsou standardně kola zadní nápravy, pohon přední je připojitelný. Převodovka je desetistupňová, mechanická, manuálně řazená.

Dvoumístná kabina je sklopná, vybavená nezávislým naftovým topením.

Nástavba

Nástavba je montovaná ze speciálních hliníkových profilů, oplechována hliníkovým plechem při použití technologie lepení. Boční část karoserie tvoří úložné skříně opatřené uzavíracími roletkami s průběžným madlem.

Střecha je z hliníkového plechu s neklouzavým povrchem a slouží pro uložení rozměrného požárního příslušenství. Přístup na střechu je zajištěn pomocí žebříku umístěného na pravém boku vozidla za kabinou řidiče.

Hydraulická ruka

Technický automobil má v zadní části namontovaný hydraulický nakládací jeřáb s kloubovým systémem výložníku a s teleskopickým výsuvem hlavního ramene FASSI F110B.0.23 Active.

Jeho maximální vyložení ve vodorovném směru činí 9,5 metru, v takovém případě uzvedne břemeno o hmotnosti 840 kilogramů. Na minimu pak téměř čtyři tuny.

Rozměry a hmotnosti

Tatra je dlouhá 7 975 mm, široká 2 540 mm a vysoká 3 390 mm. Její provozní hmotnost činí 13 430 kg.

Sdílet