Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Ústí nad Orlicí navštívili opět po dvou letech dětské oddělení místní nemocnice

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I. navštívila 16. listopadu 2016 dětské oddělení Orlickoústecké nemocnice. Beseda proběhla na oddělení větších dětí, dorazily ale také děti z Praktické školy v Ústí nad Orlicí a zúčastnili se i někteří pedagogové z nemocniční školy a družiny.

Byla popsána práce hasičů u zásahů, jejich výzbroj a výstroj, jak se chovat při zpozorování požáru a u dalších mimořádných událostí, na jaké telefonní čísla volat atd.

Naším hostem byl David Hynek, Dis, kynolog (člen USAR týmu) a příslušník HZS ČR stanice Ústí nad Orlicí, který si připravil nejen ukázku vybavení, prezentaci videa při vyhledávání zavalených osob v sutinách, ale hlavně představil své dva psí kolegy, kteří sklidili největší úspěch u dětí.

Na závěr byly dětem předány upomínkové předměty a všichni hasiči včetně pejsků obešli nemocné děti, které se nemohli přímo zúčastnit besedy ze zdravotních důvodů.

Děti si také vyzkoušeli výstroj a výzbroj hasičů. Vyzkoušeli si nasadit dýchací přístroj, obléci se do výjezdového obleku nebo potěžkat si motorovou i motorovou rozbrušovací pilu, či nasadit si masku z vyváděcího přístroje ELSA.

Akce se velmi povedla a bylo domluveno, že to nebude poslední návštěva hasičů na dětském oddělení v nemocnici Ústí nad Orlicí, jelikož oddělení disponuje venkovními prostory, kde by se v letních měsících mohla ukázat i praktická činnost výjezdové jednotky hasičů.

Foto: Michal Janza

Jiří Novák
velitel JSDH UO I.
Sdílet