Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár stohu na Novostrašecku

Nedbalostní jednání nezletilých osob bylo opět příčinou požáru stohu slámy na poli v katastru obce Nové Strašecí. Na místě zasahovaly 3 jednotky hasičů.

Nedbalostní jednání nezletilých osob bylo opět příčinou požáru stohu slámy na poli v katastru obce Nové Strašecí. Na místě zasahovaly 3 jednotky hasičů.

Událost byla ohlášena na tísňovou linku 112 v neděli 14. prosince 2008 ve 14:20 hodin. Na místo události byla vyslána zásahová jednotka HZS Středočeského kraje stanice Stochov s technikou CAS 27 SCANIA a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Nové Strašecí s technikou CAS 24 Š706 RTHP a CAS 32 T148 a Rynholec s technikou CAS 24 T815 TERRNO.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že je požárem zasažen stoh oválných balíků pšeničné slámy, vyskládaných do tvaru kvádru o rozměrech cca 15×10×6 m a ve vzdálenosti cca 50 m je vystavěn druhý, větší stoh. Jelikož vlivem větru odletovaly kusy hořící slámy do prostoru druhého stohu a do areálu zemědělského družstva, provedly jednotky kolem hořícího stohu vodní clonu, aby zabránily přenosu požáru.

V prostoru mezi stohy byly neznámými osobami rozházeny balíky slámy, které tvořily možný most přenosu požáru. Pomocí těžké techniky provedli hasiči odstranění rozházených balíků a pro neúčelnost hašení nechali stoh kontrolovaně vyhořet. Jednotka z Nového Strašecí střežila okolí hořícího stohu do ranních hodin.

Požárem vznikla škoda pravděpodobně přesahující 100 tisíc korun, hasiči včasným zásahem uchránili hodnoty za cca 200 tisíc korun.

Jako příčinu vzniku požáru vyšetřovatel požárů HZS označil nedbalostní jednání nezletilých osob.

Zdroj: HZS Středočeského kra­je

-kow-

Sdílet