Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Město viní hasiče ze zpronevěry

Trestním oznámením za zpronevěru a neoprávněné nakládání s cizí věcí čelí velitel JSDH Želichovice Petr Dolanský a velitel JSDH Želichovických pasek Josef Sedlář.

Radnice města Zlína podala k soudu žalobu na oba velitele jednotek želechovických dobrovolných hasičů kvůli tomu, že záchranáři odmítají vydat městu zásahová vozidla.

Občanské sdružení Želechovice podalo zase na radnici žalobu, že chce nakládat s movitým majetkem na území Želechovic do doby jeho zákonného dělení, který nastane vznikem samostatné obce Želechovice nad Dřevnicí 1. ledna 2009. A chystá se poslat také stížnost ombudsmanovi pro šikanu občanských složek na území Želechovic.

Bezpečnostní rada města Zlína v polovině října rozhodla, že zásahové vozy jednotek dobrovolných hasičů z Želechovic budou přesunuty do místních částí Kostelec a Štípa. Želechovice budou od Nového roku samostatnou obcí a Zlín chce tak prý zabezpečit krajské město lépe na krizové situace.

Hasiči měli dostat na výměnu auta starší. S tím však nesouhlasí a opakovaně na výzvu radnice vrátit současné automobily reagovali pouze odmítavými dopisy.

Přestože se bude dělit movitý majetek na území Želechovic mezi Želechovice a Zlín až vznikem nové obce, má na disponování s majetkem radnice podle zákona právo. Vozidla jsou totiž v jejím vlastnictví a hasiči je dostali svěřeny do péče.

Podání žalob na oba velitele želechovických dobrovolných mluvčí radnice Marie Masaříková však nepotvrdila ani nevyvrátila.

Město činí určité právní kroky, je jich několik. Nebudeme však specifikovat, o jaké se jedná. Nepovažovali bychom za seriózní, kdyby se jisté osoby něco dozvěděly přes média,“ sdělila Masaříková.

Ilustrační foto - skutečnosti uvedené na snímku nemusí ani vzdáleně připomínat skutečnost

Celý tento článek si můžete přečíst na serveru Deník.cz

O aktuálním dění dnes informoval rovněž Deník.cz:

Oznámení jsme přijali. Nyní se jím zabýváme, takže nemohu sdělit nic bližšího,“ potvrdila mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Obecně podle strážců zákona může v případě prokázání viny hrozit peněžitá pokuta nebo i několik let vězení.

Podle zmocněnce přípravného výboru Občanského sdružení Želechovice Michala Špendlíka podává jak toto sdružení, tak i sbory Dobrovolných hasičů Želechovice a Želechovice – paseky podnět k Veřejnému ochránci práv pro šikanu.

Dohady o změně velitelů stejně jako podání trestního oznámení na ně magistrát ani sama primátorka Irena Ondrová nechce blíže komentovat. „Od počátku jsme říkali, že přistoupíme k určitým právním krokům. Zastáváme však názor, že ti, kterých se tyto kroky týkají, se to nebudou jako první dozvídat z médií,“ uvedla mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková. Dodala, že v případě hasičských vozů se jedná o movitý majetek Zlína, se kterým může město až do konce prosince nakládat.

Tento článek si můžete rovněž přečíst na webu Deník.cz

Celá kauza je v posloupnosti zadokumentována na webu Občanského sdružení Želechovic:

  1. Usnesení bezpečnostní rady
  2. Odpověď hasičů Želechovic na toto usnesení
  3. Dopis primátorky města Zlína hasičům želechovic
  4. Odpověď Občanského sdružení Želechovice na usnesení bezpečnostní rady
  5. Další dopis hasičů SDH Želechovice primátorce města Zlína
  6. Želechovičtí hasiči porušili základní pravidlo hasičů (tisková zpráva magistrátu)
  7. Tiskové prohlášení Občanského sdružení Želechovice – město Zlín zbytečně podléhá emocím
  8. Dopis paní primátorky Ireny Ondrové adresovaný Občanskému sdružení Želechovice

-kow-

Sdílet