Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel při natavování lepenky v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku způsobil požár na terase rodinného domu

Hasiči přijali hlášení o požáru lepenky na rozestavěném domě v Morkovicích, na ulici Jabloňová v 12:25 hodin. Operační důstojník vyhlásil požární poplach jednotkám profesionálních hasičů z požárních stanic Morkovice-Slížany a Kroměříž, a dále jednotkám dobrovolných hasičů obce Zdounky a města Morkovice-Slížany.

Bojovat s plameny vyjely tři automobilové cisterny s jeden automobil výškové techniky. Jedna cisterna měla během jízdy poruchu, a tak k požáru nedojela.

Průzkumem hasiči zjistili, že na venkovní terase, v patře rozestavěného rodinného domu, hoří hydroizolační lepenka. Plameny olizovaly vstupní dveře na terasu a dřevěnou nosnou konstrukci střechy. Hasiči se na terasu dostali po nastavovacím žebříku a plameny uhasili jedním vysokotlakým proudem vody.

Za poškozenými plastovými dveřmi stála desetikilová tlaková nádoba s propanem, kterou hasiči vynesli mimo objekt. Po uhašení plamenů hasiči s termokamerou provedli kontrolu teploty stavebních konstrukcí a zjišťovali možná skrytá ohniska hoření.

Na místo požáru se dostavil vyšetřovatel hasičů a Policie České republiky. Majitel vyšetřovateli sdělil, že na podlaze terasy provedl penetraci. Po jejím dokončení chtěl natavovat pomocí hořáku s otevřeným ohněm lepenku. Při přiblížení hořáku k lepence došlo k plošnému hoření penetrace a lepenky. Šíření požáru bylo tak rychlé, že majitel byl rád, že se ve zdraví dostal mimo plameny.

Vyšetřovatel určil, že k požáru nedbalostním jednáním při používání otevřeného ohně.

Škoda způsobená požárem byla určena v předběžné výši 50 000 korun.

Včasnou reakcí byly uchráněny hodnoty v předběžné výši 500 000 korun

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet