Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při vážné dopravní nehodě u Opatovického písníku zůstala ve voze uvězněna řidička s malým chlapcem

K vážné nehodě osobního vozidla došlo dnes 23. listopadu 2016 ráno na hlavní silnici č. I/37 mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. U Opatovického písníku na Pardubicku ve směru na Hradec Králové havarovala řidička osobního vozidla Opel Zafira, která z dosud neznámých příčin vyjela ze silnice a narazila do stromu. Ten vyvrátila a zůstala s autem zaklíněná mezi dalšími dvěma kmeny.

Na místo události vyjeli v 07:21 hodin profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové s rychlým zásahovým vozidlem, cisternou a vyprošťovacím automobilem. Hasiči na místo dorazili jako první ze záchranných složek a zjistili, že žena zůstala v autě zaklíněná. Spolu s ní ještě v autě cestovalo malé dítě, které před příjezdem hasičů vytáhli z vraku svědci nehody.

Zasahující hasiči nejprve zabezpečili osobní vůz proti pádu a následně pomocí speciálního hydraulického nářadí vyprostili těžce zraněnou devětadvacetiletou ženu. Do příjezdu záchranářů hasičům na místě pomáhal s péčí o řidičku hradecký lékař záchranné služby, který jel do služby.

Po vyproštění byla žena ihned předána do péče záchranné služby, která ji po nezbytném ošetření a zajištění životních funkcí převezla do nemocnice.

Zdravotníci po vyproštění z vraku ženě museli zajistit dýchací cesty a napojit ji na umělou plicní ventilaci. Po poskytnutí nezbytné přednemocniční péče byla žena okamžitě transportována do traumacentra v královéhradecké nemocnici. Připravenému týmu zdravotníků byla žena předána ve vážném stavu.

Ivo Novák, tiskový mluvčí, Zdravotnická záchranná služba Královéhradec­kého kraje

Chlapec, kterému hasiči darovali plyšového dráčka Záchranáčka, neutrpěl viditelná poranění, ale byl také převezen k vyšetření do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Po zadokumentování události Policií ČR hasiči upevnili zaklíněné vozidlo popruhy a pomocí ramene jeřábu ho vyprostili a ustavili na zem. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Foto: ZZS a HZS
por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet