Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy rodinného domu v obci Morkovice-Slížany zaměstnal šest jednotek

Hasiči přijali hlášení o požáru rodinného domu v Morkovicích, v ulici Legionářská, v 16:33 hodin. Oznamovatel dále sdělil, že hoří eternitová střecha, a že v objektu nejsou žádné osoby.

Operační důstojník vyhlásil požární poplach jednotkám profesionálních hasičů z požární stanice Morkovice-Slížany a Kroměříž, a dále jednotkám dobrovolných hasičů města Morkovice-Slížany a obcí Zdounky i Zborovice. V rámci krajské výpomoci byla povolána jednotka hasičů města Němčice nad Hanou. K požáru vyjelo dohromady pět automobilových stříkaček, jedno vozidlo výškové techniky a jeden dopravní automobil.

V době příjezdu první jednotky hasičů byla celá střecha rodinného domu v plamenech a eternitová střešní krytina vystřelovala do okolí. Hasiči postupně nasadili čtyři útočné proudy vody a vodou hasili střechu i z výškové techniky. Tím se jim podařilo zabránit rozšíření požáru na sousední rodinný dům.

Následně provedli kontrolu plynu a přerušili rozvod napájení elektrickou energii v rozvodné skříni v obvodové stěně rodinného domu. Velitel zásahu si vyžádal asistenci pohotovostní služby provozovatele energetické sítě pro odpojení elektrické přípojky napájení domu.

Na místo požáru se dostavil vyšetřovatel hasičů, Policie České republiky a pohotovostní služba provozovatele energetické sítě.

Velící důstojník směny komunikoval se starostou obce, který se dostavil na místo požáru a hasičům slíbil zajistit stravu a nápoje.

23. 11. 2016, 22:20

Hasiči v průběhu hašení objevovali s termokamerou skrytá ohniska, následně rozebírali konstrukci střechy a střešního pláště a prováděli uhašení nalezených skrytých ohnisek požáru.

Příčina vzniku požáru zůstává prozatím v šetření hasičů. Další zjišťování bude, s ohledem na bezpečnost vyšetřovatele, prováděno dne 24. 11. 2016 v dopoledních hodinách.

Škoda způsobená požárem byla určena v předběžné výši 100 000 korun. Uchráněné hodnoty byly určeny v předběžné výši 200 000 korun.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet