Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter v Brandýse nad Labem uveze 21 lidí

Za přispění Nadace Agrofert, Středočeského kraje a Města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav dodala hasičům z Brandýsa nad Labem firma Hoffmann & Žižák spol. s r.o. dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter s vestavbou firmy KHMC s.r.o.

Jednadvacetimístný vůz bude u jednotky sloužit jako klasický dopravní automobil, využít ho však bude možné i pro plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva. Jako příklady lze uvést evakuaci nebo nouzové poskytnutí zázemí u ohlášení výbušniny, požáru či kolonách na dálnici v zimě.

Mercedes-Benz Sprinter 519 CDI XL KA je poháněn vznětovým řadovým čtyřválcem o objemu 2 987 cm3 a výkonu 140 kW. Rozvor činí 4 325 mm, automobil je dlouhý 7 345 mm, široký 1 993 mm a vysoký 2 990 mm. Provozní hmotnost je 3 600 kg.

Rychlost je elektronicky omezena na 120 km/h. Obě nápravy jsou osazeny koly vybavenými pneumatikami konstruovanými pro provoz na blátě a sněhu, na zadní nápravě je dvoumontáž.

Nechybí ani z vyhlášky povinné tažné zařízení pro připojení požárního přívěsu kategorie O2.

Kabina je vybavena analogovou radiostanicí a dvěma dobíjecími úchyty pro ruční radiostanice Motorola GP 340, v dalších dvou úchytech se dobíjí svítilny Survivor LED Atex.

Mercedes je vybaven dvěma požárními světlomety o napětí 12 V se světelným tokem 1 300 lm. Světlomety mají magnetické uchycení a jsou vybaveny kabelem o délce 3 m pro napojení na elektroinstalaci podvozku.

Pro komfort osádky je automobil osazen klimatizací o výkonu 9 kW a přídavnými teplovodními konvektory pod sedadly cestujících.

Sdílet