Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brandýse nad Labem jezdí neobvyklý RZA, Santana Anibal zasahuje u dopravních nehod

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Brandýs nad Labem disponuje od roku 2006 vozidlem Santana PS 10 Anibal, které bylo zakoupeno jako nové a zařazené jako velitelský automobil. Vzhledem k následnému předurčení pro zásahy u dopravních nehod začala v roce 2008 přestavba na rychlý zásahový automobil.

Díky úpravám získal pětimístný vůz větší využití. Rám, který tvoří vestavbu s nádrží na vodu, vysokotlakým čerpadlem a kompletním vyprošťovacím zařízením, lze pomocí speciálního vozíku vyjmout a využít skládací lavice pro posazení dalších 4 osob, čímž se kapacita vozu rozroste na 9 lidí. Toto nachází využití zejména při povodních, kdy Santana slouží jako tažný vůz pro vozík s lodí.

Vozidlo je poháněno naftovým motorem Iveco o objemu 2800 cm3 a maximálním výkonu 92 kW. Umožňuje pohon jedné nebo obou náprav s možností využití pneumaticky ovládané uzávěrky zadního diferenciálu a redukovaného chodu.

Na střeše vozidla se nachází výstražné a rozhlasové zařízení značky Premier Hazard – rotační světelná rampa vpředu a zábleskový maják vzadu – doplněné o dvojici zábleskových světel na masce vozu a dvě oranžová LED světla Hasch na zádi vozu.

Podoba vozu s legendárním Land Rover Defender není náhodná, jedná se o licenční vůz vyráběný ve Španělsku. Největší rozdíl je v materiálu oplechování, kdy Santana je ocelová, přičemž Defender hliníkový.

Nádrž na vodu má objem 135 litrů, v pětilitrové nádrži na pěnidlo je FireAde. Do vybavení RZA patří mimo jiné hydraulické vyprošťovací zařízení NARIMEX (hydraulické nůžky, rozpínák, válec), vysokotlaké hasící zařízení OERTZEN s výstupním tlakem z proudnice 20 MPa, pákové nůžky, VRVN 1, akumulátorová přímočará pila DeWALT a taky zdravotnické vybavení.

Santana je dlouhá 4 675 mm, široká 1 750 mm a 2 000 mm vysoká. Rozvor náprav je 2 786 mm, světlá výška 200 mm. Vůz o hmotnosti 2 050 kg dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 500 mm.

Sdílet