Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V bohumínské Bochemii cvičilo osm jednotek zásah při úniku chloru, zranil jednoho zaměstnance

Osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů cvičilo v pondělí 28. 11. 2016 v areálu bohumínské firmy Bochemie v okrese Karviná, z jejíhož skladu unikal netěsnou ucpávkou ventilu na zásobníku do ovzduší nebezpečný chlor.

Do areálu nedaleko železničního nádraží v Bohumíně vjely čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic Bohumín, Karviná, Havířov a Ostrava-Zábřeh, odkud přijelo mobilní operační středisko.

Na pomoc sem přijely také tři jednotky dobrovolných hasičů – Starý Bohumín, Rychvald a Havířov-město, do cvičení se zapojila rovněž jednotka dobrovolných hasičů z Bochemie.


Prvotní průzkum zasažené oblasti a záchranu chlorem zasaženého zaměstnance zajistili čtyři hasiči v protichemických oblecích, kteří jej donesli k dekontaminačním sprchám a pak týmu ZZS MSK. O provizorní utěsnění netěsného ventilu se postarala další skupina hasičů v protichemických oblecích (modrých). Všichni potom prošli dekontaminační sprchou.

Mezitím hasiči postavili venku dva deflektory, které vytvářely vodní clonu jako zábranu před únikem chloru a před vytvořením toxického mraku chloru.

Protože podle předem daných povětrnostních podmínek chlor unikl i mimo areál firmy, složky IZS informovaly obyvatele okolních ulic na nebezpečí – dobrovolní hasiči ze Starého Bohumína projížděli ulicemi s mobilní sirénou, umístěnou na vozidle, bohumínští strážníci informovali ze svého služebního vozidla pomocí výstražného rozhlasového zařízení.


Hlavním cílem cvičení bylo ověření vnějšího havarijního plánu firmy s využitím havarijní karty, kterou mají složky IZS pro každý typ mimořádné události u průmyslových a dalších objektů s možností většího počtu návštěvníků. Je v ní detailně uváděna předpokládaná činnost každé záchranné a bezpečnostní složky v závislosti na počasí a orientaci větru.

Vyzkoušela se také koordinace a vzájemná komunikace složek IZS při společném zásahu, včetně ověření časové náročnosti dojezdu složek IZS k zásahu a vyrozumění důležitých subjektů města Bohumína.

Do taktického cvičení se zapojily další složky integrovaného záchranného systému (IZS) – ZZS MSK, Policie ČR a Městská policie Bohumín.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet