Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Senát proti hasičům ?

Na svém jednání 10. září odmítl Senát předlohu nového služebního zákona a vrátil ho do sněmovny

Zákon, který by měl platit od 1. ledna 2005, sice na jedné straně dále zvyšoval požadavky na příslušníky bezpečnostních sborů, ale současně měl zlepšit podmínky pro odměňování jejich práce. Podle propočtů měl měsíční služební příjem po zahrnutí různých příplatků stoupnout na téměř 32.000 korun .

Schválení zákona ve sněmovně v době vyhlášení úsporných opatření, kdy učitelé chystali stávku za zvýšení svých platů, vyvolalo bouřlivé reakce médií. Obvyklým argumentem bylo tvrzení, že policisté, hasiči, celníci a příslušníci vězeňské služby by brali skoro dvakrát více, než je nynější průměrný plat v zemi, který převyšuje 15.000 korun a že jejich příjem by se přiblížil platu lékařů, kteří teď berou měsíčně průměrně 35.000 korun. Téměř nic jsme se v tisku nedozvěděli o „druhé straně mince“ – třeba o povinně odpracovaných hodinách zdarma, opětovném zvýšení požadavků na vzdělání, služebním poměru na dobu určitou, služebních zkouškách, zdravotní způsobilosti nebo o riziku přeložení kamkoliv. Zdá se tedy, že zákon byl náležitě zpolitizován.

Zvláštní na celé situaci je to, že ani tentokrát nepřišel do Senátu text ve znění, které dolní komora schválila. Senát to vyřešil tak, že k zákonu přijal usnesení konstatující stav věci. Ministr vnitra při té příležitosti prohlásil, že ne všechny zákony, které vycházejí ve Sbírce zákonů, zcela odpovídají jejich schválenému znění. Jako příklad uvedl zákon o ochraně utajovaných skutečností.

Hasičům tedy nezbývá, než věřit, že sněmovna Senát přehlasuje a zákon schválí. V tisku se však již objevila zpráva, že podle kuloárových informací hrozí, že s ohledem na reformu veřejných financí a na protesty učitelů napodruhé zákon neschválí.

Podle našich posledních informací nemá zákon moc šancí projít znovu parlamentem. Proti se staví hlavně ODS. Je zajímavé jak všichni o hasičích (profesionálních i dobrovolných) vědí když se něco děje a jak rychle zapomínají. Při loňských povodních byly média plné oslavných článků na práci hasičů a záchranářů a teď na nás většinou házejí špínu že si dovolujeme chtít zvednout platy. Navíc dezinformují čtenáře, když podle nich máme průměrný plat 24 000 Kč, což je nebetyčná lež. Jak je psáno výše nikde se nemluví o omezeních a zpřísněních služby která zákon přináší.

Hasiči jsou ale zvyklí že se o nich ví jen když jde do tuhého a pak po nich ani pes neštěkne. To je vděk našich politiků.

Zdroj: Hasnet a redakce
Sdílet