Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kurz Technik ochrany obyvatelstva ve Zbirohu proběhl v počátku listopadu vůbec poprvé na půdě Školního a výcvikového zařízení

Ve dnech 5. a 6. 11. 2016 se konal vůbec poprvé na půdě ŠVZ HZS ČR kurz pro jednotky sboru dobrovolných hasičů „Technik ochrany obyvatelstva“. Cílem tohoto kurzu bylo připravit posluchače z řad JSDH pro zajišťování ochrany obyvatelstva v jednotce SDH, pořádání preventivně-výchovné činnosti v této oblasti, popř. pracujících jako členové krizového štábu obce pro řešení mimořádných událostí v obci.

Kurz byl rozdělen do dvou částí, teoretické a praktické. Při teoretické části byli posluchači seznámeni s informacemi o základní legislativě týkající se ochrany obyvatelstva, o jednotném systému vyrozumění a varování obyvatelstva, o povodních, o způsobech provádění evakuace, o možnostech nouzového přežití obyvatelstva a následné humanitární pomoci.

Tento blok byl zakončen prohlídkou prostor Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR ve Zbirohu, který se nouzovým přežitím a humanitární pomocí zabývá. Prohlídku provedla osoba nejpovolanější, vedoucí střediska, pan Ing. Václav Vonásek, kterému bychom chtěli touto cestou veřejně poděkovat.

Díky zapůjčení materiálu od Skladovacího a opravárenského závodu HZS ČR mohla proběhnout i část praktická. Ta byla věnována výstavbě protipovodňových hrází z jednokomorových a dvoukomorových pytlů a postavení stanu pro nouzové přežití obyvatelstva.

Zpátky do minulosti, konkrétně do doby civilní ochrany, zavedla posluchače exkurze v areálu Expozice požární ochrany – sekce historie ochrany obyvatelstva, kde byla možnost si prohlédnout nedalekou minulost, na kterou novodobá ochrana obyvatelstva navazuje. Kurz byl ukončen závěrečným testem, který úspěšně zvládli všichni posluchači.

kpt. Mgr. Martin Štaigl
lektor-instruktor
Školní a výcvikové zařízení HZS ČR – pracoviště Zbiroh
Sdílet