Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vadný komín byl příčinou požáru rodinného domu v obci Zvírotice na Příbramsku

Krátce před půl osmou byl v úterý 29. listopadu oznámen na tísňovou linku středočeských hasičů požár v rodinném domě v obci Zvírotice na Příbramsku.

Kromě profesionálních hasičů z Příbrami a Sedlčan vyjely na místo jednotky SDH obcí Dublovice, Sedlčany a Kosova Hora. Celkem se k zasaženému dvoupodlažnímu domu sjelo šest cisternových stříkaček a jedna automobilová plošina.

Podle prvotního průzkumu šlo o požár dřevěného stropu v prvním patře. V průběhu zásahu došlo k částečnému propadnutí stropní konstrukce mezi prvním a druhým podlažím a také mezi druhým podlažím a půdou. Hasiči v dýchací technice další část stropu museli rozebrat, aby se dostali ke skrytým ohniskům požáru, který se po dřevěné konstrukci rychle šířil.

Po dvou hodinách od příjezdu se jednotkám podařilo požár lokalizovat a do další hodiny i zlikvidovat. Na místě však zůstala jednotka z Dublovic, která zajistí nad požářištěm dohled do středečního rána.

Přímé škody na stavební části vyčíslil vyšetřovatel na 2 miliony korun a na vybavení domu částkou půl milionu. Příčinou vzniku požáru, při kterém nebyl nikdo zraněn, byla technická závada na komínovém tělese – prasknutí v prostoru mezistropu.

Foto: HZS & www.pribram.cz
Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet