Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velitel královéhradeckých stanic a velitel družstva z centrální stanice Hradec Králové odchází do „civilu“

K 1. prosinci 2016 odchází do „civilu“ dva dlouholetí příslušníci HZS Královéhradeckého kraje mjr. Bc. Pavel Marschal a nprap. Zdeněk Romportl. Dnes ráno se s oběma rozloučil a poděkoval za jejich práci ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl.

Také sloužící směny jednotky profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové se poslední listopadový den rozloučily s velitelem centrální stanice a stanice Pražská mjr. Pavlem Marschalem. Ten nastoupil k profesionálním hasičům v roce 1982 jako výjezdový hasič a postupně se propracoval na velitele družstva a čety. Posledních jedenáct let stál v čele centrální stanice Hradec Králové a stanice Pražská.

Během své bohaté hasičské kariéry byl členem a také velitelem povodňových odřadů, které pomáhaly při povodních v roce 1997 v okrese Jeseník a v roce 2002 na Mělnicku, především ve Spolaně Neratovice. Dlouhá léta se také věnoval organizování a rozhodcování soutěží v požárním sportu.

Svou poslední směnu dnes odslouží nprap. Zdeněk Romportl, velitel družstva směny B na centrální stanici Hradec Králové. Ve svých téměř 65 letech ukončil svou hasičskou kariéru a odchází do zaslouženého důchodu.

Zdeněk Romportl nastoupil k profesionálním hasičům v roce 1985 a o pět let později se stal velitelem družstva. Dlouhých 26 let tak vedl a učil nové začínající hasiče tvrdé a náročné práci, kterou obnáší tato profese. Odcházející velitel družstva zasvětil většinu života hasičině, stejně jako jeho dva bratři Jaroslav a Josef.

První jmenovaný ukončil svou hasičskou kariéru u HZS Královéhradeckého kraje před několika lety. Druhý, Josef, zahynul v roce 1973 společně s dalším kolegou při požáru autogenní soupravy v bývalém ČSAO v Hradci Králové.

Přejeme oběma zasloužilým hasičům pevné zdraví a hodně pohodových chvil v „civilním“ životě.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet