Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči zavítali ke stánkařům, ptali se na hasicí přístroje a kontrolovali plomby a umístění

Každým rokem pražští hasiči zasahují u požárů také v době, která by měla být pro lidi klidná, radostná, kdy by se měli chystat na jedny z nejkrásnějších svátků roku. Požáry jsou nejen v domácnostech, kde se připravuje vánoční cukroví a různé pochutiny, ale také často na vánočních trzích.

Aby kolegové výjezdoví hasiči měli méně práce a stánkaři klidné svědomí, rozhodli se specialisté HZS Praha z odboru prevence, že zkontrolují alespoň některé ze stánků… na co vše se zaměřili?

Především zkontrolovali množství a druhy přenosných hasicích přístrojů, jejich provozuschopnost (doklady o kontrole provozuschopnosti, kontrolní štítek a plombu), umístění těchto přístrojů a také to, zda jsou zřetelně označena čísla tísňového volání, apod.

Jejich pozornosti neunikly ani doklady, prokazující kontrolu, opravy a údržbu instalovaných spotřebičů ve stánku. Jedná se např. o vařiče, trdelníky, grily, topidla apod.


Kontroly prováděly dvoučlenné kontrolní skupiny, které namátkově kontrolovaly provozovatele stánků. Předmětem kontroly bylo zejména:

  • množství a způsob vybavení přenosnými hasicími přístroji
  • provozuschopnost a umístění přenosných hasicích přístrojů
  • zřetelné označení čísla tísňového volání
  • přístupnost ke spojovacím prostředkům
  • platné doklady prokazující kontrolu, opravy a údržbu instalovaných spotřebičů (elektrické, plynové, grily, topidla atd.)

Lze konstatovat, že výsledky kontrol nejsou nikterak alarmující, a že provozovatelé stánků přistupují k požární ochraně zodpovědně. U nepředložených dokladů provozuschopnosti hasicích přístrojů je potřeba konstatovat, že šlo o nedostatky toliko „papírového“ charakteru, kdy prodavači ve stáncích neměli požadované doklady u sebe na stánku (jsou dle jejich tvrzení i telefonické komunikace uloženy v sídlech firem), ale štítky na hasicích přístrojích prokazovaly jejich provozuschopnost.

Závěrem lze říci, že touto kontrolní akcí pražští hasiči vydali jasný signál, že aby adventní čas, který je vždy spojen i s návštěvami vánočních trhů, mohli všichni strávit v poklidné vánoční atmosféře, je potřeba dodržovat bezpečnostní zásady.

por. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS Praha
Sdílet