Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče zaměstnávají popadané stromy, v České Lípě spadl i ten vánoční

Během večera a noci vyjíždějí hasiči v celé republice k popadaným stromům, počet zásahů v jednotlivých krajích se počítá na desítky.

Česká Lípa

Jihomoravský kraj

Během uplynulé noci hasiči v Jihomoravském kraji zasahovali u 13 spadených stromů. Nejvíce událostí (3) souvisejících s větrným počasím bylo shodně v okresech Brno-venkov a Blansko. Na Břeclavsku a Vyškovsku evidujeme po dvou událostech. V ostatních okresech hasiči vyjížděli jednou.

David Jirouš
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Rajhrad

Královéhradecký kraj

V pátek 2.12. v brzkých ranních a také dopoledních hodinách zasáhly území Královéhradeckého kraje sněhové a dešťové přeháňky a ve vyšších polohách také silný vítr. Právě ten nadělal hasičům nejvíce práce.

Už po čtvrté hodině ranní vyjeli profesionální hasiči z Nové Paky odstranit spadlý strom z vozovky do Staré Paky a asi o hodinu později již byly v terénu další jednotky v celém kraji. Hasiči z Jičína sundávali strom z elektrického vedení v blízkosti trafostanice v Chyjicích, dobrovolní hasiči z Mostku na Trutnovsku museli likvidovat větev, která zůstala viset nalomená vysoko nad vozovkou.

Další jednotky, které zasahovaly, byli profesionální hasiči z Trutnova a Vrchlabí a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Červeného Kostelce a Špindlerova Mlýnu. Celkem dnes hasiči řešili asi patnáct technických zásahů, které často probíhaly i za tmy a ve ztížených klimatických podmínkách.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradec­kého kraje

Liberecký kraj

Od včerejšího dne hasiče v Libereckém kraji zaměstnávají popadané stromy. Během 1. 12. měli na svém kontě přes 50 zásahů, z toho přes 30 tvořila právě technická pomoc, kdy s motorovými pilami odstraňovali spadlé stromy a větve, které zatarasily komunikace.

Česká Lípa

Ve 21:41 hodin byly dvě jednotky přivolány na náměstí T. G. Masaryka do České Lípy, kde spadl vánoční strom. Hasiči provedli průzkum, zda se pod stromem někdo nenachází. Jednotky nikoho neobjevily. Osvětlení bylo odpojeno od elektrické energie a místo ohraničeno páskou.

Výjezdy ke spadlým stromům pokračovaly i dnes časně ráno. Přestože v některých částech regionu srážky ustaly, dorazil silný vítr. K 8. hodině ranní mají za sebou hasiči již přes 20 zásahů.

Stromy odstraňovali na Semilsku například v Poniklé, Rokytnici nad Jizerou, na Českolipsku ve Volfarticích, Zákupech, Novém Boru (části obce Arnultovice, Pihel), Cvikově (části obce Drnovec), na Liberecku pak vyjížděli do Chrastavy (části obce Horní Vítkov), Jablonného v Podještědí (části obce Kněžice). Spadlé stromy se nevyhnuly ani Jablonecku, hasiči zasahovali v obci Rádlo nebo Plavech.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

Moravskoslezští hasiči vyjížděli od včerejšího (čtvrtečního) večera do dnešního (pátečního) rána 7:00 hodin (hlavně dnes ráno) ke třem desítkám spadlých a nebezpečně nakloněných stromů v souvislosti se silným větrem, a to především dnes od cca 4:00 hodin. Události zaznamenáváme ve všech okresech Moravskoslezského kraje. Odstraňovali je hlavně pomocí motorových pil.

Události se dosud obešly bez zranění i větších škod. Jedna z prvních takových událostí byla ve čtvrtek večer v okrese Nový Jičín, kde tři jednotky hasičů (HZS MSK Vítkov, JSDHO Jakubčovice nad Odrou a drážní hasiči ze SŽDC) zasahovaly ve čtvrtek po 20. hodině zhruba sto metrů od železniční stanice Jakubčovice nad Odrou. Na trať zde spadly 2 vzrostlé olše.

Ostrava

Ve Volgogradské ulici v Ostravě spadl dnes ráno strom vlivem silného větru na zaparkovaný osobní automobil, který částečně poškodil, vše se obešlo bez zranění. Zasahovala jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Zábřeh.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí HZS Moravskoslezské­ho kraje


Pátek 2. prosince 2016 znamenal pro hasiče z Moravskoslezského kraje vysoký počet výjezdů z důvodu předpovídaného silného větru. Naštěstí nemáme hlášeny větší škody ani zranění osob.

První výjezdy zaznamenalo Operační a informační středisko HZS MSK již kolem čtvrté hodiny ranní. Následně během celého dopoledne narůstal počet výjezdů každou minutou. Hasiči vyjížděli k popadaným stromům, silným větvím i uvolněným plechům, které tvořily střešní krytiny.

Výjezdy evidujeme bez rozdílu na celém území Moravskoslezského kraje, hasiči pomáhali občanům, kteří nemohli například projet po komunikacích, které byly zataraseny popadanými stromy, odstraňovali stromy, které spadly na různé budovy, uvolňovali chodníky a stezky, provizorně upevňovali nebo odstraňovali uvolněné plechy na střechách.

V odpoledních hodinách naštěstí začal vítr významně slábnout, s tím se začal postupně zmenšovat i počet hlášených událostí, které s větrem souvisely. Ve večerních hodinách pak výjezdy související se silným větrem úplně ustaly.

K dnešní 18. hodině evidovalo Operační a informační středisko HZS MSK celkem 87 událostí, které měly souvislost se silným větrem. Nejvíce událostí je evidováno v Ostravě (24 událostí), následuje Frýdecko-Místecko (22 událostí), Opavsko (17 událostí), Bruntálsko (11 událostí), nejklidněji bylo na Karvinsku (7 událostí) a Novojičínsku (6 událostí).

Je nutno upozornit, že v rámci jedné událostí může být evidováno více zásahů jednotek hasičů. Na likvidaci následků silného větru se podíleli jak profesionální hasiči z jednotek HZS MSK a jednotek HZS podniků, tak také jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí.

Lze předpokládat, že i během následujících dnů budou hasiči likvidovat následky silného větru, mělo by se však jednat o jednotlivé případy, které dosud občané nezaregistrovali.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Olomoucký kraj

Výstraha meteorologů vydaná na jev silný vítr a platná od pátku 2. prosince 2016 00:00 hodin do pátku 2. prosince 2016 15:00 hodin se naplnila. Hasiči v Olomouckém kraji celou noc jezdili likvidovat popadané stromy a větve na komunikacích.

Výjezdy hasiči zaznamenali po celém Olomouckém kraji. Ve všech případech se jednalo o popadané stromy a větve na komunikacích, které hasiči vždy rozřezali a uklidili mimo silnice.

První událost byla oznámena na operační středisko HZS Olomouckého kraje ve čtvrtek 1. prosince 2016 v 21:29 hodin v Křelově (Olomoucko), další výjezdy poté následovaly a do pátku 2. prosince 2016 do 6:30 hodin jich statistiky evidují celkem 12 (Olomoucko – 4, Prostějovsko – 3, Jesenicko – 2, Šumpersko – 2, Přerovsko – 1).


Od půlnoci eviduje operační středisko HZS Olomouckého kraje celkem 23 technických pomocí, kdy nejvíce výjezdů zaznamenali hasiči na Prostějovsku – 7, Olomoucku – 6, Šumpersku – 6, Jesenicku – 3 a Přerovsku – 1.

6:53 hodin – Vidnava, Mírové náměstí
Na střeše domu se uvolnil plech o rozměrech asi 6 × 2,5 m. Hasiči zajistili místo události a majitel slíbil, že zajistí pokrývače.

9:12 hodin – Uničov, Šumperská
Na sloupu veřejného osvětlení se uvolnila reklama. Hasiči poutač sundali a vrátili se zpět na základnu

9:36 hodin – Prostějov, sídliště Svobody
Uvolněná plechová střecha, hasiči ji zajistili a místo předali majiteli.

9:48 hodin – Kralice na Hané
Podfouknutých několik střešních tašek, hasiči zajistili místo události a ohraničili ho páskou.

10:48 hodin – Olomouc, Blanická
Z fasády domu odpadávala vlivem větru omítka. Hasiči ji na ploše asi 1 × 1 m odstranili pomocí výškové techniky.

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

44 minut po půlnoci vyjeli do ulice Družby v pardubické části Polabiny místní profesionální hasiči k uvolněným plechům.

V Poličce v Horním Předměstí zasahovala před sedmou hodinou ranní místní profesionální jednotka u stromu, který spadl přes silnici a následně došlo k nehodě dvou osobních vozidel.

Ústecký kraj

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely k odstraňování následků silného větru od 21:00 1. 12. do 8:00 2. 12. 2016 a to k 43 zásahům. Hasiči převážně odstraňovali spadlé stromy a větve na komunikace, 39 zásahů, a uvolněné plechy, 4 zásahy.

Nejvíc práce měli hasiči v okresu Děčín. Tam vyjeli k 18 nahlášeným událostem. Všechno to byly popadané stromy a větve na komunikace. Jednotky zasahovaly v Děčíně, Starých Křečanech, Jánské, České Kamenici, Staré Olešce, Horních Habarticích, Mlýnech, Šluknově, Verneřicích, Františkově nad Ploučnicí, Varnsdorfu a Růžové.

V okresu Ústí nad Labem to bylo 9 zásahů. Popadané stromy a větve v Chabařovicích, Varvažově, Mírkově, Hostovicích, Roudníkách, v Ústí nad Labem na Bukově spadl strom na zaparkované auto, na Severní terase spadl plech na zaparkované auto, v Chuderově se strom opřel o telefonní dráty.

V okresu Litoměřice vyjely hasičské jednotky ke čtyřem událostem. Spadlé stromy a větve odstraňovali z komunikací v Mětěši, Milešově, Vědicích a Brusově.

V okresu Chomutovy zasahovaly jednotky na 4 místech. Stromy spadly v Drmalech, Chomutově, Boleboři a Vrskmani.

V okresu Most odstraňovali hasiči spadlé stromy v Litvínově a Komořanech.

v okresu Teplice se uvolnily plechy na domku v Teplicích – Proseticích a větev spadla na komunikaci u Věšťan.

V okresu Louny zatarasila větev silnici u Levonic.

Ing. Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

Zlínský kraj

V 06:28 vyslal operační důstojník jednotku profesionálních hasičů stanice Uherské Hradiště k odstranění vyvráceného stromu, který zablokoval komunikaci poblíž sídelní jednotky Dolina u obce Kudlovice.

Po příjezdu velitel zásahu upřesnil, že v místě pádu stromu došlo také k dopravní nehodě dvou osobních vozidel. Při snaze řidičů vyhnout se spadlému stromu skončila obě vozidla mimo komunikaci.

Jedno z vozidel se hasičům podařilo vyprostit pomocí navijáku zásahového vozidlo, pro vyproštění druhého si nechal velitel zásahu na místo povolal vyprošťovací automobil ze stanice Otrokovice.

Ještě než otrokovičtí hasiči dorazili na místo, obdržel velitel zasahující jednotky informaci o pádu dalšího stromu poblíž místa aktuálního zásahu. Hasiči se přesunuli na místo druhé události, kde spadlý strom rozřezali a jeho zbytky odstranili z vozovky.

Před osmou hodinou ranní se pak hasičům z Otrokovic podařilo vyprostit i druhé osobní vozidlo a obě jednotky se mohly vrátit na své stanice. Celá událost se obešla bez zranění osob a vzniku vážnějších škod.

Mimo události u Kudlovic zasahovaly v ranních hodinách jednotky profesionálních hasičů na místech pádů dalších stromů na komunikace u Žítkové na Uherskobrodsku a Vlachovic na Zlínsku.


Necelých deset minut stačilo jednotce profesionálních hasičů k pořezání a odklizení vzrostlého smrku, který před jedenáctou hodinou zatarasil větší část komunikace na příjezdu do Zlína směrem od Březnice.

ZLK

Při svém pádu strom zablokoval mimo komunikace i chodník vedoucí podél cesty a poškodil dělící kovové zábradlí. Po dobu zásahu hasičů byl provoz na komunikaci řízen policisty. Díky rychlému zásahu nezpůsobila událost vážnější problémy v dopravě.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet