Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Díky dobré spolupráci s obcí Dolany budou hasiči z Olomouckého kraje cvičit záchranu osob z výkopů

Záchrana osob zavalených ve výkopech je také součástí práce hasičů. Jedná se o poměrně nebezpečnou práci, při které neustále hrozí další zřícení stěn výkopu. Během záchrany proto musí hasiči neustále zajišťovat stěny tak, aby nespadly. K pažení výkopů hasiči používají speciální pneumatické vzpěry a dřevo.

Tyto záchranářské vzpěry se používají rovněž u zřícených budov, či složitých dopravních nehod. Díky spolupráci s obcí Dolany mohou příslušníci Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje cvičit záchranu z výkopu v bývalé areálu firmy Seliko. Obec nedávno pustnoucí areál koupila a nyní připravuje jeho budoucí využití.

Hasiči v části areálu vyhloubili výkopy pro výcvik. Trenažér obsahuje výkopy různých tvarů (L, T, nerovná stěna) a hluboký výkop. Hluboký výkop dosahuje hloubky 4 metrů a je nejnáročnější částí. V pondělí 28. 11. v areálu cvičila skupina instruktorů HZS Olomouckého kraje zabývající se záchranou z výkopů a zřícených budov.

Hasiči připravovali výcvik, který začátkem roku 2017 absolvuje více než stovka hasičů ze stanic Olomouc a Prostějov. Jmenované stanice jsou pro tyto zásahy předurčeny a pomáhají kolegům v celém kraji. Hasiči budou v Dolanech cvičit jak zajistit stěny výkopu, vykopat zachraňovaného a bezpečně jej dostat na povrch.

Výcvik bude probíhat v podmínkách skutečných výkopů a hasiči tak budou muset klást velký důraz na bezpečnost práce. Práce při záchraně z výkopu je složitá a souhra celého týmu je v těchto podmínkách velice důležitá.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet