Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Draslovky Kolín spolupracují s nizozemskými kolegy, výměnné stáže probíhají oboustranně

V září a říjnu roku 2016 byly realizovány výměnné stáže mezi profesionálními hasiči společnosti Lučební závody Draslovka a.s. Kolín a hasičským sborem chemického parku Chemelot (Nizozemsko).

Oba sbory spolu již delší dobu spolupracují na úrovni organizace CEFIC (The European Chemical Industry Council), kde jsou Lučební závody Draslovka a.s. Kolín (dále jen Draslovka) aktivním členem. Draslovka zde pracuje v sekci, v níž jsou zapojeny chemické podniky, které se zabývají výrobou vybrané skupiny chemikálií.

V rámci této odborné sekce jsou řešeny mimo jiné otázky týkající se bezpečnosti při výrobě, nakládání a transportu chemických látek.

Současně jsou zde řešena i témata taktiky a postupů při zvládání mimořádných událostí s výskytem nebezpečných látek mimo výrobní podniky, zejména pak při přepravě takových nebezpečných látek v rámci systému ICE (Intervention in Chemical Transport Emergencies), u nás známý jako systém TRINS.


Na bázi CEFIC byla spolupráce významně prohloubena právě mezi Hasičským záchranným sborem podniku Lučební závody Draslovka a.s. Kolín (dále jen HZSp) a hasiči chemického komplexu Chemelot, ležícího nedaleko města Maastricht v Nizozemsku.

V polovině září tohoto roku vyjela skupina velitelů podnikových hasičů z Draslovky do Nizozemska, kde prošla odborným a vysoce náročným výcvikem společně s kolegy z Chemelotu

Témat společných cvičení realizovaných na místním tréninkovém areálu chemického komplexu Chemelot bylo několik, především řešení událostí spojených s požárem extrémně hořlavých plynů. Zde se konkrétně jednalo o požár nádrže s propylenem, kde bylo nacvičováno přiblížení se k nádrži, uzavření přívodního ventilu a uhašení požáru.

Další nácviky byly tematicky zaměřeny na eliminaci dalších nebezpečných požárních situací například zapěnění železniční cisterny s hořlavou nebezpečnou látkou nebo zásah na požár plynu pod tlakem (jetfire), kde proběhl nácvik tzv. ustřelení plamene vysokotlakým proudem hasiva.

Dalším scénářem, který byl trénován, byla likvidace úniku nebezpečné látky ze zásobní nádrže. Zde byl nácvik prováděn na únik amoniaku a možnosti jeho zastavení za použití přetlakových protichemických obleků a různého specializovaného technického vybavení.

Jako poslední akce bylo provedeno noční cvičení na únik nebezpečné chemické látky s dopředu neznámým scénářem, které proběhlo v přímé kooperaci mezi hasiči z Draslovky a Chemelotu.

Při tomto cvičení byl především kladen důraz na koordinaci postupů při zásahu a komunikaci mezi zasahujícími hasiči, která byla vedena v angličtině přes velitele jednotek obou sborů.

Součástí mezinárodního stáže bylo kromě praktického výcviku také seznámení se s technikou, vybavením a zázemím hasičů z Chemelotu.


Následně, o měsíc později, se role obrátily a vybraní hasiči z Chemelotu v říjnu dorazili na stáž do kolínské Draslovky. Zde byli seznámeni s historií a současností naší společnosti, s jednotkou HZSp a jejím vybavením a se všemi bezpečnostními systémy Draslovky.

Součástí výcviku bylo také objasnění systému požární ochrany v České republice s následnou exkurzí na stanici HZS ČR ÚO Kolín, kde je místní jednotka připravena jako první pomoci hasičům z Draslovky.


Nizozemské hasiče mimořádně zaujaly zabezpečovací systémy společnosti Draslovka a.s. a to jak systém automatické detekce úniku nebezpečných látek SUPREMA, tak i například grafická vizualizace elektronické požární signalizace.

Z vybavení jednotky HZSp chemelotští kolegové obdivovali mobilní detekční techniku úniků látek, havarijní potrubní ucpávky, mobilní dekontaminační sprchu a především protichemické obleky, kde některé typy jsou i jedinými exempláři u jednotek PO v České republice.

Vybavení Draslovky včetně vnějšího a vnitřního monitoringu bylo specialisty z Holandska hodnoceno jako vysoce nadstandardní, odpovídající těm nejlepším systémům v Evropské unii.

Praktický výcvik byl zaměřen na záchranu osoby v bezvědomí z oblaku amoniaku unikajícího ze stáčené železniční cisterny. Při nácviku byl únik amoniaku simulován vodní parou. Důraz byl kladen na rychlost evakuace osoby ze zamořeného prostředí, jelikož v takovéto situaci pracuje čas proti zachráncům a hlavně proti zachraňovanému.

Byly trénovány dva základní postupy. První za použití protichemických obleků a druhý alternativní za použití standardních zásahových obleků s dýchací technikou, kdy zásahovou skupinu tvoří tři hasiči. Dva transportují zasaženou osobu do bezpečí a třetí všechny kryje vodní clonou, kterou usměrňuje unikající amoniak od zasahujících hasičů.

Tyto výměny zkušeností a praktické nácviky jsou neocenitelné pro obě zúčastněné strany. Vždy je co nového se učit, a proto je přáním obou stran, aby započatá úzká spolupráce i nadále pokračovala a bylo do ní zapojeno i více hasičských sborů.

Bc. Rudolf Sedunka
velitel jednotky HZSp
LZ Draslovka a.s. Kolín
Sdílet