Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dráček Soptík aneb budu požárníkem!

V současné době vyšlo již druhé DVD obsahující několik dílů ve své době velmi populárního, humorně laděného animovaného seriálu Příhody dráčka Soptíka, který zná zejména relativně starší generace, neb vysílán byl v roce 1986.

V současné době vyšlo již druhé DVD obsahující několik dílů ve své době velmi populárního, humorně laděného animovaného seriálu Příhody dráčka Soptíka, který zná zejména relativně starší generace, neb vysílán byl v roce 1986.

Kdo to vlastně ten dráček Soptík je? Je to malý zelený dráček, jehož jediným snem je stát se požárníkem. Ano, požárníkem, tehdy se slovo hasič nepoužívalo oficiálně. Nosí neustále při sobě červenou hasičskou přilbu a žije v jeskyni se svým otcem, velkým drakem Dejmalem. Ten nemá pro Soptíkovu touhu žádné pochopení, protože smyslem života draků je chrlit oheň a věci zapalovat, nikoliv hasit. Pokud shoří nějaký dům či něco jiného, má z toho starý Dejmal nesmírnou radost. Malý Soptík díky otcově nepochopení hasit oheň vystřídal celou řadu povolání jako např. kosmonaut, tajný agent, hlídač a mnoho dalších.

Seriál s názvem Příhody dráčka Soptíka byl vysílán Československou televizí a jejím druhým programem v roce 1986 v rámci tuším čtvrtečního odpoledního pořadu MAGION (VEGA byla ve středu?…). Kolik bylo přesně dílů, se nepodařilo zjistit, neb prameny se poněkud rozcházejí.

Seriál o dráčkovi, co chce být požárníkem vznikl již v roce 1975 v Itálii pod původním názvem Draghetto Grisu a brzy po svém uvedení si získal velkou oblibu u dětí a tak došlo na jeho převzetí a nadabování i v ostatních zemích Evropy, do ČSSR se však dostal až o téměř 10 let později… Jak uvádí webová encyklopedie Wikipedia, podstatou komiky a oblíbenosti seriálu u dětí je konflikt mezi dospělým a malým drakem a také Soptíkova jistá nešikovnost. A to dáky tomu, že často ve své úporné snaze hasit bohužel však učinil pravý opak. Kvůli těžko kontrolovanému chrlení plamenů totiž vyvolal ještě větší požár. Soptíkův procítěný výkřik „Budu požárníkem!", se stal proslulým u celé generace dětí.

Samotná postavička dráčka Soptíka inspirovala nejen u nás velké množství hasičů a koneckonců i celých sborů a to nejen dobrovolných. Mnoho družstev mladých hasičů si říká Soptíci, třeba www.sopticiplzen.com, další Soptíci jsou ve Varnsdorfu a tak by se dalo pokračovat dlohým seznamem. Na hasičských vozech dodnes lze naleznout namalovanou postavičku Soptíka, viz např. cisterny podnikového sboru HZS Tatra Kopřivnice či HZSP Optimit Odry. I obyčejní lidé občas hasičům neřeknou jinak, než Soptíci.

Co je nutno o seriálu ještě zmínit, že dráčka Soptíka skvěle daboval Miroslav Vladyka. Kdo neméně skvěle daboval jeho otce, starého Dejmala? Víte to?

Tak co, kolik z vás, hasičů, si tento kreslený seriál pamatuje? Teď, co vyšel na DVD, jsem si ho z nostalgie musel pořídit. V dnešních dnech je již na trhu druhé ,,soptíkovo dívko".

Info a foto: web, Wikipedia, Jan Tihelka/HZS Tatra a Hynek Obroučka

-wap-

Sdílet