Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští hasiči-lezci se zúčastnili odborných stáží ve Francii, řešilo se i bezdrátové spojení v jeskyních

V listopadu roku 2016 proběhly dvě stáže jihomoravských lezců a leteckých záchranářů ve francouzských městech Méjannes-le-Clap a Grenoble. První stáž byla zaměřená na problematiku bezdrátového spojení v jeskyních a podzemních komplexech. Druhá představila prostředek Lezard využívaný při záchranářských činnostech s vrtulníky.

Čtyřdenní stáže ve městě Méjannes-le-Clap se zúčastnili dva lezci HZS Jihomoravského kraje a dva záchranáři ze speleologické záchranné služby Morava. Stáž probíhala pod hlavičkou Spéléo Secours Français (SSF), která je již několik let partnerem obou záchranných složek.

Teoretický i praktický výcvik byl zaměřen na problematiku bezdrátového spojení záchranářských týmů v jeskyních a podzemních prostorech. Záchranné týmy mají možnost pomocí systému SSF Nicola, Pimprenelle a SPL 05 komunikovat z jeskyní a jiných podzemních prostor na povrch a to až z hloubky 500 m.

Při výuce se teoretické celky prolínaly s praktickými a to na povrchu i přímo v jeskyních v oblasti Ardeche a jeho cílem bylo, aby si každý účastník mohl v reálných podmínkách vyzkoušet jednotlivé systémy a techniky.

Na konci stáže měli všichni účastníci teoretickou a hlavně praktickou znalost různých komunikačních prostředků používaných při záchraně v jeskyních, jejich charakteristiky, použitelnost a omezení.

Systém Nicola byl zakoupen speleologickou záchrannou službou a počítá se s jeho nasazením při událostech v České republice. Dvě stanice Nicola bude využívat i lezecké družstvo ze stanice Lidická. Budou umístěny na technickém automobilu, se kterým lezci vyjíždí k zásahům i v jeskyních komplexech.


Nedaleko města Grenoble proběhla ve výcvikovém centru firmy Petzl druhá stáž. I zde byli přítomni jihomoravští hasiči, konkrétně tři letečtí záchranáři. Stáž byla zaměřena na využití systému Lezard při záchranářských činnostech s vrtulníky.

Toto zařízení umožňuje bezpečné připojení záchranáře ke kotevnímu bodu, bez rizika přetížení lana palubního jeřábu při nenadálých pohybech vrtulníku a bezpečné odpojení zachraňované osoby při její záchraně. To vše bez rizika neodpojení od kotevního bodu.

I když se v našich podmínkách nejedná o každodenní události, je třeba se věnovat bezpečnosti posádek vrtulníků i leteckých záchranářů. Toto zařízení začneme využívat v první polovině roku 2017 právě v případech, kdy budou hasičští letečtí záchranáři spolupracovat s vrtulníky letecké služby Policie ČR.

Stáž vedl Franck Junod, zkušený to horský vůdce UIAGM a letecký záchranář Sécurité civile z Chamonix. Jeho dlouholetá praxe byla znát při předávání zkušeností účastníkům stáže, kterými byli kromě hasičů z Brna ještě dva záchranáři z Norska.

Chtěli bychom tímto poděkovat firmě Vertical Trade, která stáž zorganizovala, a jako bonus zařídila exkurzi ve firmě Petzl, která sídlí v těsném sousedství výcvikového centra.

Jiří Buček a Radim Vacula
Sdílet