Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořela koliba u horské chaty Armaturka na Starých Hamrech

Jednotky Moravskoslezských hasičů vyjely dnes (23. 12. 2008) krátce před 15. hodinou odpolední k požáru horské chaty Armaturka v obci Staré Hamry (FM). Po velmi komplikovaném příjezdu na místo zjistili, že nehoří horská chata Armaturka, ale koliba, která se nachází vedle ní.

Jednotky Moravskoslezských hasičů vyjely dnes (23. 12. 2008) krátce před 15. hodinou odpolední k požáru horské chaty Armaturka v obci Staré Hamry (FM). Po velmi komplikovaném příjezdu na místo zjistili, že nehoří horská chata Armaturka, ale koliba, která se nachází vedle ní.

Příjezd byl velmi komplikovaný díky povětrnostním podmínkám – zledovatělý povrch příjezdové komunikaci museli hasiči nechat posypat sypačem SÚS Bílá. V době příjezdu prvních jednotek byla požárem zasažena střecha koliby a celé patro pod ní. Průzkum hořícího objektu byl velmi ztížen silným zakouřením. Hasiči zahájili hasební práce a práce na odvětrání podstřešních prostor koliby. Na místo se dostavili i pracovníci Horské služby Beskydy s terénním automobilem a pomáhali hasičům dopravovat na místo technické prostředky pro zásah.

Zásah hasičů byl veden zvenku budovy, pro silné zakouření se ani s nasazením dýchací techniky nedaří proniknout do značně členitého objektu koliby. V tuto chvíli hasiči prořezávají ve střeše koliby otvory, kterými bude možno silně zakouřený objekt postupně odvětrat. Na místě požáru byla nasazena speciální technika, díky které mohou hasiči doplňovat vzduch do vyprázdněných lahví dýchacích přístrojů.

V tuto chvíli se stále nepodařilo požár lokalizovat. Hasiči pomocí termokamery provádějí průzkum objektu a hledají případná skrytá ohniska požáru. Průzkumem bylo zjištěno, že se v hořícím objektu nikdo nenachází.

Na místě v tuto chvíli zasahují profesionální hasiči HZS Moravskoslezského kraje, stanice Frýdek – Místek a dobrovolní hasiči jednotek sboru dobrovolných hasičů Staré Hamry, Frýdlant nad Ostravicí a Ostravice, na místo dále jedou hasiči z Čeladné. Při dopravě dýchací techniky a dalších technických prostředků na místo zásahu pomáhali i záchranáři z Horské služby Beskydy se svým terénním automobilem.

Aktualizace 19:00

Požár koliby na Starých Hamrech se Moravskoslezským hasičům podařilo v 17:11 lokalizovat. Poté nasadili síly a prostředky na dohašení všech ohnisek požáru a minutu před půl sedmou večer dne 23. 12. 2008 byl požár úplně uhašen.

Do zítřejšího rána na místě bude hlídkovat sbor dobrovolných hasičů z Čeladné.

Škoda způsobená požárem byla majitelem a vyšetřovateli hasičů a Policie ČR vyčíslena na 1 milion korun. Nikdo nebyl zraněn ani usmrcen.

Aktualizace 00:30

Doplněny fotografie z místa. Další informace a fotografie jsou k nalezení na stránkách SDH Frýdlant nad Ostravicí.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje

-miw-

Sdílet