Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neklidný Štědrý den hasičů ve Zlínském kraji

Letošní Štědrý den byl pro profesionální hasiče ve Zlínském kraji hodně pracovní a zasahovat tak museli u několika typických vánočních požárů. Celkem bylo organizováno jedenáct výjezdů, z nichž bylo šest požárů, dvě technické pomoci, záchrana zvířete, únik plynu a jeden planý výjezd.

Letošní Štědrý den byl pro profesionální hasiče ve Zlínském kraji hodně pracovní a zasahovat tak museli u několika typických vánočních požárů. Celkem bylo organizováno jedenáct výjezdů, z nichž bylo šest požárů, dvě technické pomoci, záchrana zvířete, únik plynu a jeden planý výjezd.

Hasiči museli řešit také jeden mimořádně velký požár seníku, který si vyžádal velkou škodu. Při dalších požárech bylo zraněno několik osob. Další lidé přišli svou nedbalostí o byt, když nechali na stole hořet svíčky a odešli.

přehled výjezdů a řešených událostí

03:41 – Holešov – únik plynu v domě

Profesionální i dobrovolní hasiči z Holešova vyjeli na unikající plyn v jednom z domů. Průzkumem byl zjištěn únik plynu z opravovaného uzávěru. Hasiči uzavřeli přívod a na místo byla vyslána pohotovost plynařů.

04:52 – Chropyně – požár kůlny

Profesionální i dobrovolní hasiči ze dvou krajů vyjeli na likvidaci požáru kůlny a uskladněného sena. Před příjezdem hasičů se majiteli podařilo včas odtlačit osobní auto z blízkosti požáru do bezpečí. Hasiči požár postupně lokalizovali a uhasili. Musela být rozebrána poškozená konstrukce kůlny. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 4.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 100 tis. Kč. Případ je nadále v šetření hasičů a policie.

06:27 – Bánov – požár trafostanice

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjeli na likvidaci požáru trafostanice u místní kapličky. Po vypnutí proudu byl požár uhašen. Na místo vyslána výjezdová skupina energetické společnosti.

11:03 – Valašské Meziříčí – požár střechy školy – planý poplach

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjeli na hlášený požár střechy střední stavební školy, který se však průzkumem na místě nepotvrdil.

15:06 – Kunovice – technická pomoc – otevření bytu

16:42 – Otrokovice – záchrana zvířete z řeky Moravy

Profesionální hasiči z Otrokovic vyjeli na pomoc při záchraně štěněte, které spadlo do řeky Moravy. Mladý pár venčil u řeky malé štěně (Bernský salašnický pes), které se při volném pohybu dostalo do blízkosti toku. Štěně uklouzlo a spadlo do vody mezi pěší lávkou a jezem u Bělova. V proudu kousek plavalo a dostalo se do nepřístupného místa, odkud nešlo vytáhnout.

Hasiči na laně spustili jednoho ze svých kolegů ve speciálním suchém obleku z příkrého třímetrového srázu k řece. Štěně bylo zachráněno a předáno přešťastným majitelům.

Shodou okolností jde o stejnou směnu hasičů, která má za sebou celou řadu podobných úspěšných zásahů posledních let a dokonce v roce 2004 na Štědrý den zachránili srnku ze zamrzlého jezera – více zde.

17:58 – Zlín – požár při vaření

Profesionální hasiči ze Zlína vyjeli na pomoc po požáru v jednom z bytů na sídlišti Jižní Svahy. Mladý pár při smažení kapra v hrnci nezvládl banální požár, který vlivem základní chyby přerostl v nezvladatelný problém s následným zraněním obou lidí.

Při smažení došlo k požáru vyhřátého oleje. Ten byl přikryt pokličkou, ale při následném výšlehu plamene byl hrnec oběma odnesen do koupelny, kde se ho muž snažil uhasit pomocí vody ze sprchy. Následovala prudká reakce s rozstříknutím oleje a výbuchem plamenů v koupelně.

Žena utrpěla popáleniny na rukách a muž byl popálen v obličeji. Oba museli být ošetření a odvezeni do nemocnice k další nezbytné péči a hospitalizaci. Požár zachvátil koupelnu, kde poškodil vybavení. Případ je nadále v šetření.

18:04 – Nivnice – rozsáhlý požár velkokapacitní­ho seníku

19:43 – Zlín – rozsáhlý požár podkrovního bytu

20:11 – Uherský Brod – požár střechy obytného domu

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjeli na likvidaci požáru střechy panelového domu na místním sídlišti u nemocnice. Před příjezdem hasičů se podařilo nájemníkům z horních pater úspěšně použít domovní hydrant. Po natažení vody byl požár rychle lokalizován a bylo zabráněno dalšímu šíření plamenů. Hasiči požár dohasili, místo požáru překontrolovali a dům odvětrali.

Vyšetřovatel potvrdil, že došlo k požáru ochranné fólie pod sedlovou střechou, která byla na panelový dům postavena před dvěma lety. Požár zničil část ochrany na ploše 10×10 metrů. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 100.000 Kč. Rychlým zásahem nájemníků a hasičů byl uchráněn další majetek nejméně za 500 tis. Kč.

Nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru byla letící světlice nebo část zábavní pyrotechniky, která se dostala na střechu domu. Evakuace domu nebyla nutná a při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Celá střecha byla hasiči překontrolována pomocí termokamery.

23:03 – Valašské Meziříčí – čerpání vody

Profesionální hasiči pomáhali s likvidací následků prasklého potrubí v místní nemocnici. Po uzavření přívodu byla voda z oddělení následné péče odčerpána.


Info: mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet