Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kolem hořící lodě vřela voda

VLADIVOSTOK 16. srpna – Podél ruského tichomořského pobřeží je dnes již pátý den unášena mořským proudem hořící jihokorejská loď.



Záchranářům se zatím nepodařilo divoké plameny uhasit a loď odtáhnout do přístavu. Posádku lodi Bintang Harapan, tvořenou 14 Rusy a pěti Jihokorejci, již záchranáři z plavidla evakuovali v pondělí krátce po vypuknutí požáru.

Ruská rybářská loď je vyzdvihla ze záchranného člunu a dopravila do přístavu Nachodka. Požár způsobil výbuch motoru a oheň rychle zachvátil náklad dřeva, který loď převážela, uvedl velitel záchranářů z Vladivostoku Anatolij Rogačjov. Náklad 8000 metrů krychlových dřeva je tak velký, že stáleživí plameny, které udržují plavidlo rozžhavené do ruda.

„Loď je tak horká, že voda se vypařuje ještě před tím, než se dostane na její povrch,“ řekl Rogjačov. „Mořská voda v okolí lodi vře.“

Bintang Harapan, který je nakloněn pod úhlem 25 stupňů, od pondělí urazil 51 kilometrů podél tichomořského pobřeží směrem na sever.

Záchranářské centrum ve Vladivostoku pravidelně zasílá zprávy dalším lodím pohybujícím se v oblasti a naviguje je. Hořící loď, která směřovala ze Sachalinu do Jižní Koreje, má podle

Rogjačova na své palubě 231 tun paliva, které může uniknout nebo explodovat.
Sdílet