Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cestující z vlaku pomohla hasičům zachránit ovci v rybníku

Profesionální hasiči z Ostravy zachránili v sobotu 27. 12. 2008 z promrzlého rybníka na okraji chráněné krajinné oblasti Poodří dospělou ovci. Přímo z jedoucího vlaku ji spatřila cestující a hbitě zavolala na tísňovou linku hasičů.

Profesionální hasiči z Ostravy zachránili v sobotu 27. 12. 2008 z promrzlého rybníka na okraji chráněné krajinné oblasti Poodří dospělou ovci. Přímo z jedoucího vlaku ji spatřila cestující a hbitě zavolala na tísňovou linku hasičů.

Ovce se pásla s několika kolegyněmi a dalším skotem (krávy) jako obvykle na louce u jednoho z četných rybníků na okraji Ostravy-Polanky nad Odrou – nedaleko železničního koridoru spojujícího Ostravu a Studénku. Patrně se sama odvážila na zamrzlý rybník, ale tenký led její tíhu nevydržel.

Jako při podobných záchranných přimrzlých labutí či zraněné zvěře z vody i teď zasahovali hasiči – ostravská jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Protože přesné místo ovce ve vodě hasiči neznali, hasičské vozidlo zaparkovali u železniční zastávky Polanka nad Odrou a vydali se asi 200 metrů k rybníku.

Obcházení dvou rybníků a hledání zatoulaného zvířete zabralo hasičům asi 20 minut. Plácalo se v ledové vodě zhruba dvacet metrů od břehu v hloubce asi jednoho metru. Záchrana zmáčeného a zmrzlého tvora byla otázka deseti minut. Jeden z hasičů se za ovcí vydal se záchytným lanem, které jí připevnil kolem krku, ostatní ji vytáhli na břeh, když předtím led na kousku rybníka rozbili.

Dospělá ovce absolvovala záchrannou akci bez újmy na zdraví, podle velitele zásahu byla pouze zmrzlá a vystrašená, ale nezraněná.

To ještě nebyl konec práce. Hasiči ještě během další čtvrthodinky našli majitele stáda přímo v Ostravě-Polance nad Odrou polorozbořeném stavení – asi sto metrů od železniční zastávky. Na místo záchrany pak za hasiči přijel na kole a ovci si převzal.

V posledních letech moravskoslezští hasiči, hlavně ti profesionální, pomáhali na svobodu hned několika srnkám uvízlým v plotech či strouhách, dvěma havranům a vlaštovce zamotaným vysoko nad zemí do silonových lanek, koni v betonové skruži, zamrzlým labutím i dalším ptákům. Asistovali například také při vypouštění hejna netopýrů, kteří se usídlili v chladném bytě, lovili z vysokých stromů leguána i vzácného papouška amazoňana, chytali užovky v blízkosti obydlí, protože si majitelé mysleli, že jde o jedovaté plazy. A pokud mě paměť neklame, ovci z vody nevytahovali minimálně v posledních třech letech …

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Ilustrační foto - skutečnosti uvedené na snímku nemusí ani vzdáleně připomínat skutečnost

-kow-

Sdílet