Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy HZS Libereckého kraje od pátku 26. do neděle 28. prosince 2008

Od pátku 26. do neděle 28. prosince 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje k 16 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, u nichž bylo třeba zásahu hasičů, nebyly zraněny žádné osoby.

Požár pergoly a garáže

Na základě volání na tísňovou linku 112 vyjeli v sobotu 27. prosince 2008 v 00:45 hodin profesionální hasiči HZS LK ze stanice Česká Lípa a jejich dobrovolní kolegové z České Lípy – Dobranova k požáru haldy dřeva do českolipské části Vlčí Důl. Během jízdy na místo události bylo upřesněno, že se jedná o požár dřevěné pergoly a střechy garáže o rozměrech 10×5 metrů. V době příjezdu první jednotky požár ohrožoval vedle stojící dům. Hasiči vypnuli elektrický proud, rozebírali stavební konstrukce a na hašení nasadili 3 vodní proudy. Zásah prováděli v dýchací technice. V 02:24 hodin předali profesionální hasiči místo zásahu dobrovolným z Dobranova a vrátili se zpět na základnu.

Kontrolované dohoření seníku

V neděli 28. prosince 2008 byl v 15:18 hodin nahlášen na tísňovou linku 112 požár ocelokolny u kravína v obci Holany na Českolipsku. Na místo byli vysláni profesionální hasiči HZS LK ze stanice Česká Lípa a HZS ÚK ze stanice Úštěk a jejich dobrovolní kolegové z jednotek Holany, Žandov a Česká Lípa – Stará Lípa. Na místě bylo zjištěno, že hoří seník se zbytky sena na ploše 20×50 metrů. Hasiči nasadili 6 vodních proudů na ochranu okolních budov. Po dohodě s majitelem seníku bylo přikročeno ke kontrolovanému dohoření zbytků sena. Ve 21:49 hodin byli na místě ponecháni dobrovolní hasiči ze Žandova a ostatní jednotky se vrátily na základny. V ranních hodinách dne 29. prosince 2008 místo zásahu převzala místní jednotka z Holan.


Přístup k ohni si zajistili hydraulickým vyprošťovacím zařízením

V neděli 28. prosince 2008 ve 14:30 hodin vyjeli dobrovolní hasiči z Hrádku nad Nisou k požáru kontejneru na sběr použitého textilu do hrádecké ulice Pod Tratí. Po příjezdu na místo zásahu museli použít hydraulické vyprošťovací zařízení, neboť konstrukce kontejneru neumožňovala provedení účinného hasebního zásahu. Po otevření kontejneru byl požár likvidován vysokotlakým vodním proudem.

Tragická událost v Semilech

V neděli 28. prosince 2008 v 16:51 hodin vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Semily na žádost PČR do semilské části Podmoklice, kde osoba skočila z továrního komína. Pro zajištění dopisu na rozloučenou, zanechaného na vrcholu, byla nasazena lezecká skupina. Ta dokument zajistila a předala policistům. Následně se jednotka vrátila zpět na základnu.

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje



-swo-

Sdílet