Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vznícený tuk napáchal škodu v kuchyni v Liberci

Dne 13. 12. 2016 v 19:11 hodin byly vyslány 4 jednotky hasičů do Liberce do ulice Hejnická, kde byl nahlášený požár v rodinném domě. Jak hasiči zjistili, za požárem stál vznícený rostlinný tuk v kuchyni. V době jejich příjezdu byl již požár uhašen. Žena, která plameny likvidovala, se nadýchala zplodin hoření a utrpěla popáleniny.

Do příjezdu zdravotníků ji policisté s hasiči poskytli první předlékařskou pomoc. Z preventivních důvodů byl ZZS odvezen i další obyvatel domu. Dle předběžného odhadu vyšetřovatele HZS LK způsobil požár škodu za více než 60.000 Kč.

V předvánočním období a o svátcích věnujte přípravě pokrmů maximální pozornost. Hasiči každoročně vyjíždějí k požárům v domácnostech, kde oheň napáchal velké škody a ohrozil lidské životy. Pokud připravujete jídlo, neodbíhejte nikam telefonovat, nechoďte se dívat na televizi, byt (dům) neopouštějte ani kvůli rychlé návštěvě u sousedů nebo nákupu.

Pozor také při přípravě jídel v nočních hodinách po návratu z restauračních zařízení, kdy lidé vlivem předešlé konzumace alkoholu usnou a ponechají pokrm na zapnutém sporáku.

Když už se vám potraviny na plotně vznítí, za žádnou cenu je nehaste vodou. Použijte velkou pokličku, plech na pečení, mokrý hadr či utěrku. Ty zamezí přísunu kyslíku a oheň uhasne. Dobrým pomocníkem při těchto „malých" bytových požárech je univerzální hasicí přístroj ve spreji, kterým lze požár zlikvidovat dřív, než se rozšíří. V blízkosti sporáku nenechávejte hořlavé předměty jako papírové ubrousky, chňapky nebo utěrky.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet