Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Popovicích na Zlínsku hořela střecha hospodářské budovy

Dne 29. 12. 2008 v 19:44 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy domu v Popovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma zásahovými vozy a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Kunovic se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy hospodářského stavení.

Před příjezdem hasičů byla na místě zraněna seniorka, která se marně pokoušela hasit plameny. Velmi rychle se rozšiřující požár ji zranil na rukách a v obličeji. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby byla žena odvezena do nemocnice k dalšímu ošetření a hospitalizaci.

Hasiči byli na místě už za osm minut od výjezdu a už z dálky byl vidět rozsáhlý požár střechy domu. Postupně bylo nataženo několik proudů vody a začal hasební útok. Prioritou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru na sousední rodinný dům a uchránit tak další hodnoty stavby a především obytnou část budov.

Intenzivním hašením se podařilo plameny zastavit na štítové zdi domu. Lokalizace požáru byla hlášena po půlhodině zásahu. V hospodářské části byla střecha kompletně zničena na ploše asi 5×10 metrů. V jednom místě se propadly stropy. Celková likvidace požáru trvala hasičům více než dvě hodiny. Po uhašení plamenů musely být rozebrány zbytky zničené střešní konstrukce.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že majitel stavení nejdříve vařil na plynovém vařiči v hospodářské části domu. Po vypnutí vařiče byl sice uhašen plamen, ale dál docházelo k postupnému úniku plynu do místnosti letní kuchyňky.

Asi hodinu po něm vešla do místnosti seniorka, která zapnutím světla iniciovala výbuch nahromaděného propan-butanu. Výbuch plynu prorazil díru do stropu a plameny vyšlehly na půdu se senem. Vzniklý požár se začal velmi rychle šířit. Majitel domu uslyšel výbuch a následně v místnosti našel zraněnou babičku, která se snažila požár hasit.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč. Zásahem hasičů byly uchráněny další hodnoty stavení a domu za 1,2 mil. Kč. Případ je nadále v šetření hasičů i policie.

Zdroj: HZS Zlínského kraje

-kaw- 

Sdílet