Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Labi u Čelákovic likvidovali pětikilometrovou ropnou skvrnu, zasahovaly tři jednotky se dvěma čluny

Únik nebezpečné látky do řeky Labe u jezu Čelákovice byl na tísňovou linku středočeských hasičů oznámen ve čtvrtek 15. prosince po 13. hodině. Operační středisko na místo vyslalo 3 jednotky hasičů s 2 čluny.

Po příjezdu na místo velitel zásahu průzkumem zjistil, že se jedná o neznámou látku ropného původu, která plave na hladině řeky v délce přibližně 5 kilometrů. Rozhodl o povolání kontejneru na ropné havárie a za pomoci celkem 75 metrů norných stěn a sorbentů hasiči zahájili jímání neznámé látky.

Současně byla vyžádána spolupráce příslušného vodoprávního úřadu, kterému přísluší řízení prací při zneškodňování tohoto typu mimořádných událostí. Na místo zásahu byl povolán také zástupce Povodí Labe, s.p., který zajistí laboratorní rozbor vzorku, jenž hasiči odebrali a starosta města Čelákovice, který zajistil ochranné nápoje a vzhledem k délce zásahu také stravu.

Vzhledem ke snižující se intenzitě znečištění byl zásah po více než 6 hodinách ukončen. Na místě byly ponechány instalované norné stěny, které bude střežit městská policie Čelákovice.

Zítra v dopoledních hodinách dojde k posouzení aktuálního stavu za účastí řídícího důstojníka územního odboru, zástupce vodoprávního úřadu a správce povodí a stanovení dalšího postupu.

Úhyn ryb nebyl zaznamenán a původce úniku zatím není zjištěn.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet