Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár mezi stropy v rekreační chalupě u Vidče

Dne 30. 12. 2008 v 11:26 hod. byli hasiči informováni o požáru v rekreační chalupě u Vidče. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem a jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm s dalšími dvěma cisternami.

Dne 30. 12. 2008 v 11:26 hod. byli hasiči informováni o požáru v rekreační chalupě u Vidče.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem a jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm s dalšími dvěma cisternami. Později museli do těžkého kopcovitého terénu vyjel i dva malé terénní vozy z obou stanic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru mezi stropy rekreační chalupy v chatové oblasti Spina, Krásná paseka.

Před příjezdem hasičů se snažili rekreanti o uhašení požáru pomocí přenosného práškového hasicího přístroje a kbelíků s vodou. K ohnisku požáru se ale nemohli dostat, a tak na místo museli vyjet hasiči.

Jízda k místu zásahu byla velmi komplikovaná. Do zledovatělého a kopcovitého lesního terénu nemohly cisterny vyjet, a proto je hasiči odstavili. Dál k chalupě hasiči pokračovali pěšky a z vozů nesli i hasicí přístroje. Velitel zásahu informoval operační středisko, požádal o zprůjezdnění komunikace a vyslání dalších posilujících terénních vozidel.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje okamžitě vyslal z obou stanic dva terénní vozy Jeep a Nissan, které vozí i hasicí prostředky a zásobu vody. Jak se později ukázalo, tak to byly jediné zásahové speciály, které se nakonec k místu požáru dostaly.

O pomoc k posypání a zprůjezdnění zledovatělé místní komunikace do chatové oblasti byli požádáni pracovníci správy a údržby silnic. Ti na operační středisko sdělili, že silnice se v zimě neudržuje a vyslání posypových vozů do nebezpečného terénu je velké riziko jak pro techniku i silničáře. Rozhodnutí tak bylo na konkrétním vyslaném řidiči, který zváží možnosti pomoci přímo na místě.

Hasiči dál pokračovali terénem pěšky. Na místo zásahu dorazili jako první hasiči z Rožnova pod Radhoštěm, a to čtyřicet minut od výjezdu ze stanice. Okamžitě pronikli do chalupy, kde začal hasební zásah. Hasiči museli postupně rozebrat stropy a konstrukce chalupy, kam požár pronikl. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů mezi stropy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Likvidace požáru trvala hasičům asi dvě hodiny.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Sezónní rekreační chalupa pro více osob byla znovu zabydlena dne 28.12., kdy přijela skupina osmi dospělých a jedenácti dětí. V tento den se také začalo v chalupě topit v krbu.

Při topení v krbu došlo k prostoupení tepla do hořlavých částí dřevěné konstrukce stropu a následně k požáru. Jako příčina vzniku požáru byla zjištěna závada na komínovém tělese. Krb je umístěn ve společné jídelně ve spodním patře chalupy. Požár zničil nejen část stropů a konstrukcí, ale také podlahu ložnice jednoho z pokojů.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek nejméně za 900 tis. Kč. O ubytované se postarali správci objektu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet