Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po 50 letech

V Olomouci repríza „REPUBLIKY“

Jen s několika týdenním rozdílem bude Olomouc v roce 2003 stejně jako před padesáti lety hostitelem nejlepších hasičských družstev České republiky v soutěži, která už řadu let nese název Mistrovství ČR. V roce 1953, přesně 6. – 8. listopadu, se do Olomouce sjelo 112 požárních družstev, aby v 8 kategoriích, včetně mládeže, bojovala o titul nejlepšího družstva Československé Republiky. Pohled do výsledkové tabulky je zajímavý, nenajdeme tam však žádné z jmen letošních účastníků, ač nechybělo mnoho a být tam mohlo. V podobě plzeňské Doubravky, jejíž družstvo mužů, mimochodem Mistrů ČR roku 2001, mohlo navázat na padesát let starý úspěch žen z téhož sboru. Byrokratický zádrhel však upírá účast, byť si ji po právu výsledkem v krajském kole zaslouží. Nicméně některá z jmen tehdejší „startovky“ mají zvuk i dnes, posuďte: Bludov, Krupka, zmíněná Doubravka i profesionální plzeňská Škodovka.
Absolutním vítězem celostátní soutěže v roce 1953 se stalo družstvo SDH Prštné ze současného okresu Zlín, které si jako cenu odvezlo domů zbrusu nový automobil PRAGA RN, jehož osud by dnes mohl být zajímavým příspěvkem do zpráv a komentářů letošního mistrovství.
To se pochopitelně již nyní může pochlubit mimořádně nabitou startovní listinou – 14 vítězů krajských kol (až na Plzeňský kraj) doplňují lonští vítězové jako obhájci titulů Mistrů ČR. Takové hvězdné seskupení nepochybně slibuje napínavé soutěžení a vynikající výsledky a je určitě se na co těšit.
Loňské vystoupení v soutěži mužů si vedle obhájců titulu z Hradce u Stoda zopakuje hned 11 družstev: Mniši ( loni 1.), Radimovice ( 2.), Široký Důl ( 10.), Dolní Mněcholupy (15.), Pňovice (9.) , Horní Poříčí (3.), Mistřice (6.), Lhenice (12.), Moravské Budějovice (13.), Řimice (14.), Dalovice (9.).
Nováčky jsou SDH Uněšov (v roce 2001 Mistři ČR v soutěži dorostu), Meziměstí a Kasejovka.
Mezi těmito velkými jmény snad chybí Pustkovec, možná i Hrubá Skála a Zibohlavy, ale z každého kraje může přijet prostě jen jeden.
Také v soutěži žen se určitě budou dít věci, vždyť kromě obhájkyň z Moravského Berouna si loňské vystoupení zopakují i ženy z Dolních Měcholup (loni 3.), Huti (6.), Hlinska (11.) a mistryně roku 2001 – ženy z Chválenic (2.).
Nováčky, ale ne vždy doslova, jsou ženy z Bílan, Širokého Dolu, Zhoře u Mladé Vožice, Radvanic, Mezirolí, Pustkovce, Miroslavi, Heraltic, Břehů a Telce (okr. Louny).
Některým čtenářům určitě chybí jména jako je Trnava, Kvasiny, Borovany, Písková Lhota, Zibohlavy, ale takový je život a mistrovství ČR dává šanci účasti opravdu jen těm nejlepším v kraji. Oprávněně ale lze předpokládat, že to nejlepší uvidíme i v soutěži jednotlivců a tak si jen připomeňme loňské mistry Martina Provazníka (16,48) a Vlastu Michalovičovou (17,96). Letošní sezóna v jednotlivcích totiž doslova exploduje skvělými výsledky a formou vyrovnané špičky jak v soutěži mužů, tak i žen, Byť loňští mistři jistě udělají vše pro obhajobu tohoto prestižního titulu. Jestliže v soutěži mužů, to Martinovi mohou znepříjemnit nejméně tři další závodníci, pak v soutěži žen je letos v nebývalé formě především Monika Sedlatá, bude-li ovšem na mistrovství startovat.
Nepochybně je na co se těšit, což ostatně všichni skalní fandové a znalci požárního sportu dobře ví. Olomouc 2003 je velkou výzvou a bude dobré být u toho. Pořadatelé totiž chtějí velké gala představení ještě dokořenit s podporou Plzeňského Fernet Stocku je připraveno vyhlášení MISS Hasička a zážitky přinese jistě i loni úspěšná soutěž „Výjimečný kýblšpric“. K hezkým dnům v Olomouci vás zve a na skvělé povzbuzování z tribuny se těší Míla Pytlík z Plzně – moderátor MR.
Sdílet