Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z havířovských hasičů se hned na Nový rok stali jemní technici

K prvnímu letošnímu neobvyklému zásahu vyjeli na Nový rok odpoledne profesionální hasiči z Havířova. Tentokrát neprověřil jejich rychlost a sílu, ale šikovnost, citlivost pro drobnosti a trpělivost – na žádost lékařů totiž odstraňovali mladíkovi prstýnek z nateklého prostředníčku.

K prvnímu letošnímu neobvyklému zásahu vyjeli na Nový rok odpoledne profesionální hasiči z Havířova. Tentokrát neprověřil jejich rychlost a sílu, ale šikovnost, citlivost pro drobnosti a trpělivost. Měli jako v jiných případech sice zachránit osobu – ne však zavalenou zeminou či v havarovaném autě – na žádost lékařů jeli sundávat teenagerovi jeho příliš těsný prstýnek z nateklého prostředníčku pravé ruky po menším úrazu. A opravdovým kamenem úrazu bylo, že ozdoba byla vyrobena z chirurgické oceli, odolné vůči nůžkám na kovy i jiným technikám rozstřihnutí.

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Havířově se o neobvyklém případu dozvěděla ještě na stanici. Jemné pilníčky nejsou pevnou součástí hasičských výjezdových vozidel, proto hasiči prohledali celou dílnu a vzali sebou několik vhodných nástrojů pro velejemnou práci. Z doslechu věděli, že na chirurgickou ocel nic jiného neplatí.

Jednotka brzy dojela na výzvu lékařů do Nemocnice s poliklinikou v Havířově s cílem: chirurgická ambulance. Zhruba dvacetiletý mladík z Havířova, kterému zde zdravotnický personál ošetřoval poškrábanou a zhmožděnou ruku po novoročním pádu, měl pravý prostředníček nateklý a prstýnek jej škrtil jako kvalitní oprátka.

Práce na odpilování prstýnku byla pro hasiče opravdu mravenčí, ale zhostili se jí opět znamenitě. Hlavní pomůckou se staly hasičské jehlové pilníčky. Upilovaná mezera rostla jen velmi pomalu a kvůli zahřívání odolného materiálu museli zachránci dělat přestávky. Za dvacet minut ale byl mladíkův prst po přepilování a roztáhnutí prstýnku vysvobozen a jeho pravá končetina mohla být konečně profesionálně ošetřena. Pro sebe si ponechal, zda skutečně upadl, či si v silvestrovském či novoročním opojení vyměňoval názory s kamarády či neúspěšně trénoval před dívkami karate.

Info: por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-

Sdílet