Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Světová špička hasičů a policistů sportovala

Španělská Barcelona byla dějištěm desátých světových hasičských a policejních her.

Do olympijského města se sjelo na deset tisíc sportovců z pětapadesáti zemí světa. Nechyběla mezi nimi ani výprava z Chomutova, která soutěžila v několika sportovních disciplínách. Složení reprezentace byla jak z dobrovolných, tak stálých pracovníků u hasičských jednotek.
Tu nejpočetnější skupinu tvořili zápasníci z klubu ASK Valzap, kteří zde o sobě dali patřičně vědět. Hned dvě zlaté medaile vybojoval ve váze do 96 kg Oldřich Dvořák a stal se tak nejúspěšnějším sportovcem šampionátu. Zlato si z barcelonských her vyzápasili také Ladislav Šnely do 76 kg a další.
Kromě zápasu se naši sportovci zúčastnili i atletických disciplín. Ve vrhu koulí obsadil Marek Franta třetí místo a v hodu diskem páté místo, ale více ho potěšil jeho osobní rekord. Náš půlmaratonec Bronislav Bandas měl velice obtížnou pozici – na start dvacetikilome­trového závodu se postavilo přes šest set běžců a při úmorném vedru (teplota se místy blížila ke 40 stupňům) doběhl ve své kategorii osmý.
Další disciplínou, které se chomutovští hasiči zúčastnili byl bowling. V něm bojoval Rudolf Tesařík. A i když jsou jeho specializací kuželky, vybojoval v silné konkurenci dvacáté místo.
V poslední disciplíně – přetahu lanem – se našim zástupcům už tolik nedařilo a proti specialistům neměli pražádnou šanci. Družstvo složené převážně ze zápasníků skončilo na posledním místě.
Je vidno, že řada našich členů SDH jsou dobrými sportovci. Pravidelné sportovní hry ve světě nám tak dávají možnost prezentovat se i na takových hrách jako byly v Barceloně.
Ludvík Kostrhun
Sdílet