Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejvýchodnější obec Libereckého kraje má nového pomocníka, v Čisté u Horek jezdí Ford Transit

Konec roku 2016 je pro dobrovolné hasiče v nejvýchodnější obci Libereckého kraje, Čisté u Horek, historicky přelomovým obdobím. Podruhé v historii sboru zaparkovala v garáži hasičské zbrojnice nová technika.

Poprvé to bylo v roce 1929, kdy sbor pořídil taženou motorovou stříkačku s příslušenstvím. Po 87 letech teď z dotace MV ČR a s přispěním Libereckého kraje zakoupila obec pro svou zásahovou jednotku nový dopravní automobil.

Historie sboru

Sbor dobrovolných hasičů v Čisté u Horek vznikl v roce 1879. Hasiči využívali nejprve dvě ruční stříkačky, z nichž jednu u příležitosti 50. výročí založení sboru dali protiúčtem s prostředky získanými vlastní činností, ze sbírky a z půjčky firmě Stratílek, odkud byla pořízena nová motorová stříkačka. Ta pak sloužila až do poloviny šedesátých let minulého století.

V roce 1949 si sbor koupil starší dodávkové auto Peugeot. Nemělo však dlouhý život a často se porouchávalo. Navíc nemělo závěs, a tak museli hasiči při výjezdu držet oj stříkačky v rukou, což bylo značně nebezpečné.

V roce 1965 získala obec pro svůj požární sbor starší automobil Tatra 805 (valník) se stříkačkou PS 8. Stříkačku nahradil v roce 1978 přívěs s PS 12. S touto technikou přežili hasiči rok 2000, kdy začaly radikální změny.

Tatru 805 nahradil čtrnáct let starý sedmimístný Nissan Patrol Wagon. O osm let později přešel do majetku nedaleké Levínské Olešnice a slouží dnes hasičům v osadě Žďár u Staré Paky.

Roku 2008 bylo pořízeno s pomocí příspěvku Libereckého kraje zásahové vozidlo Mitsubishi L 200. V něm hasiči vozili silné plovoucí čerpadlo jako alternativu k těžké PS 12, kterou dál tahali v přívěsu.

Cesta k novému dopravnímu automobilu Ford Transit

V té době však jednotka čisteckých hasičů získala předurčenost k úkolům CO pro oblast Jilemnicka a automobil přestal kapacitně stačit. Proto v roce 2016 využila obec možnost dotační podpory a ve spolupráci z HZS LK připravila žádost o podporu a technické podmínky na vozidlo tak, aby nejlépe vyhovovalo potřebám jednotky.

Na přelomu listopadu a prosince tak do Čisté přijel nový Ford Transit na podvozku DCIV L3H2. Sedmimístný speciál dodala firma AutoTrutnov s.r.o.. Přestože jde o dopravní automobil DA – L1Z, vozidlo má pohon 4×4 a potřebnou průchodnost terénem.

Potřebujeme automobil, který zvládne kopce v podhůří Krkonoš a který nám pomůže při plnění úkolů v civilní ochraně. Volba čtyřkolky byla jasná a jsme moc rádi, že jsme za pomoci HZS dosáhli i dalších možných změn v technických podmínkách,

komentuje letošní rok Ladislav Jiřička, starosta obce a zároveň velitel JSDHO v Čisté u Horek.

V únoru 2016 požádala obec o „Dotaci pro jednotky SDH obcí“ na Ministerstvu vnitra České republiky, generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Žádost byla podpořena a obec tak získala příslib 450 000 Kč dotace na pořízení nového dopravního automobilu pro svou hasičskou jednotku.

Následovalo podání žádosti na Liberecký kraj. Ten poskytl na spolufinancování nákupu vozidla v rámci přímé podpory částku 300 000 Kč.

Celková cena DA – L1Z tovární značky Ford Transit DCIV s pohonem 4×4 je 999 980 Kč včetně DPH.

Technická specifikace automobilu

Vozidlo je sedmimístné a zbylý prostor je oddělen pevnou přepážkou. V nákladní části je ženijní nářadí, ruční vyprošťovací nástroj a hasící přístroje. Auto má na bocích a nad zadními dveřmi diodové osvětlení pro nasvícení okolí vozidla v místě zásahu.

Vzadu je mimo modrého majáku i oranžová sváděcí alej. Modrá majáková rampa je nad kabinou posádky, v přední masce vozu jsou záblesková světla. Na obou stranách vozidla je v zadní části zásuvka pro přídavné magnetické lampy, které opět spolehlivě nasvítí potřebný prostor.

Dvě nezávislé svítilny pak spolu se dvěma ručními radiostanicemi našly místo v dokovacích stanicích pod sedačkou spolujezdce. Jsou zde bezpečně uložené i během jízdy a v případě potřeby snadno dostupné. Ve vozidle je analogová radiostanice a nově i tablet, věnovaný Libereckým krajem pro zvýšení akceschopnosti jednotky.

Vozidlo pro čistecké hasiče pro nás byla velká výzva. Po spolupráci našich techniků s vedením obce i hasičů jsme došli k žádanému výsledku.

Navíc nás těší i fakt, že jsme díky této zakázce získali na takto upravené speciální vozidlo patřičný certifikát TUPO, který dokládásplnění všech norem a který nám pomůže v případných dodávkách v dalších letech,

komentoval zrod čisteckého dopravního automobilu Jan Bříza z AutoTrutnov.

Vozidlo bylo slavnostně převzato před Výroční valnou hromadou čisteckého hasičského sboru v sobotu 10. prosince 2016 za účasti hostí z okolních sborů a zástupců HZS. Do výjezdu bude zařazeno koncem roku, kdy stávající Mitsubishi odjede omladit vozový park hasičům na druhý konec republiky, do Pece pod Čerchovem.


JSDHO Čistá u Horek je JPO V s předurčením k plnění úkolů CO pro oblast ORP Jilemnice. V třináctičlenné jednotce jsou tři velitelé a pět strojníků (z toho jedna žena). Čtyři členové mají odbornost „Technik CO“ a dva mají oprávnění k obsluze mobilní úpravny vody.

Jednotka se pravidelně účastní IMZ i cvičení pořádaných HZS Libereckého kraje. Má za sebou nasazení na likvidaci povodní v Kralupech nad Vltavou nebo Frýdlantu v Čechách. Obec ročně podporuje jednotku ze svého rozpočtu částkou cca 50.000,– Kč.

Vítaná je i spolupráce s místní firmou Suchánek&Walraven s.r.o., díky jejímž holandským spoluvlastníkům jednotka v minulosti získala materiální podporu od hasičů z Nizozemí (přilby Rosenbauer Heros a zásahové vícevrstvé obleky).

Průběžně jsou také čerpány dotace Libereckého kraje na ochranné pomůcky, spojovou techniku a další drobné vybavení.

Ladislav Jiřička
starosta
Čistá u Horek
Sdílet