Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V centru Brna se předvedla nová hasičská technika, na náměstí Svobody parkovaly cisterny i žebřík

Na náměstí Svobody v centru Brna se dnes uskutečnilo slavnostní požehnání nové hasičské technice. Jihomoravští profesionální hasiči měli na akci nový automobilový žebřík.

Nový brněnský žebřík je na podvozku Iveco s nástavbou Magirus. Žebřík s dostupnou výškou 40 metrů slouží k záchraně osob, likvidaci požárů a řešení technických zásahů. Žebříková sada umožňuje pracovat 6 metrů pod úrovní terénu. Sklopný díl žebříkové sady umožní práci i za hranou objektu (např. hřebenem střechy).

Pracovní koš je chráněn před sálavým teplem vodními tryskami. Brněnský vůz je navíc vybaven řiditelnou zadní nápravou, která zajistí průjezdnost úzkými ulicemi a mezi zaparkovanými vozidly.

Vozidlo stálo 22,7 mil. korun a na jeho financování se podílel Jihomoravský kraj, Statutární město Brno a MVČR-Generální ředitelství HZS ČR.


V centru Brna dnes ale nestál jen nový žebřík HZS Jihomoravského kraje, ale také nová cisternová automobilová stříkačka a automobilový žebřík Školního a výcvikového zařízení HZS ČR z Brna (ŠVZ). Vzhledem k tomu, že příslušníci výcvikového střediska také vyjíždějí k některým mimořádným událostem, pomůže i tato technika ke zvýšení bezpečnosti obyvatel Jihomoravského kra­je.

Slavnostního požehnání technice opatem Lukášem Evženem Martincem se mj. účastnil hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek, primátor Statutárního města Brna Petr Vokřál, náměstek generálního ředitele HZS ČR brig.gen. František Zadina, ředitel HZS Jihomoravského kraje plk. Jiří Pelikán a zástupce ředitele ŠVZ Brno plk. Radovan Kočí.

HZS Jihomoravského kraje získal celkem dva žebříky. Jeden bude sloužit v Brně a druhý v Hodoníně. Předání hodonínského vozu se uskuteční zřejmě v první polovině ledna 2017.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet