Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Frýdecko-Místecka zasahovali u dvou pátečních nehod

Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů – jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Třinci s chemickým automobilem a společně s ní dobrovolní hasiči z obcí Jablunkov a Mosty u Jablunkova se čtyřmi vozidly.

Ke dvěma dopravním nehodám vyjeli v pátek 2. 1. 2009 odpoledne a večer hasiči z okresu Frýdek-Místek. V prvním případě unikala nafta z havarovaného slovenského tahače s návěsem v Mostech u Jablunkova u hranice se Slovenskem, podruhé šlo o srážku tří osobních automobilů přímo ve Frýdku-Místku. Hasiči zde vyprostili jednu zraněnou osobu z favorita.

Nákladní automobil (tahač s návěsem ze Slovenska) patrně dostal smyk na zledovatělé vozovce při sjíždění kopce k hraničnímu přechodu ve směru na Slovensko a skončil mimo komunikaci otočený o 180 stupňů. Část návěsu zasahovala do jízdního pruhu a z tahače mírně unikala nafta. Řidiče odvezla sanitka do nemocnice.

Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů – jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Třinci s chemickým automobilem a společně s ní dobrovolní hasiči z obcí Jablunkov a Mosty u Jablunkova se čtyřmi vozidly.

Protože při nehodě byla proražena palivová nádrž tahače v horní části a mírně z ní unikala nafta, hasiči ji zachycovali do odkapového korýtka, také zajistili vozidlo před požárem odpojením akumulátorů. Pak odčerpali z nádrže zhruba 400 litrů nafty do připravených nádob.

Na místo nehody přijeli zástupci firmy a druhým kamionem vytáhli havarované vozidlo zpět na silnici. Pokud by se tato první varianta nepovedla, byli hasiči připraveni povolat vyprošťovací speciál Tatra 815 z Frýdku-Místku, což nakonec nemuseli.

Hasiči potom naftu načerpali zpět do nádrže vozidla a zástupci firmy si proražení provizorně zatěsnili. S vozidlem zajeli na odstavné parkoviště (terminál hraničního přechodu) vzdálené zhruba kilometr.

Tři osobní automobily – Škoda Favorit, Suzuki Vitara a Renault 19 – se v pátek večer srazila ve Frýdku-Místku na Hlavní Třídě pod tzv. Rubikovou křižovatkou. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů z Frýdku-Místku – jednotka HZS MSK a zdejší dobrovolní hasiči.

Hasiči zajistili vozidla před požárem, vyprostili zraněnou osobu z Favorita a předali ji rychlé záchranné službě. Také zasypali uniklé provozní kapaliny na vozovce sorbentem.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-miw-

Sdílet