Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy hasičů Královéhradeckého kraje od 2. do 4. ledna 2009

Hasiči Královéhradeckého kraje zasahovali od pátku (2. ledna 2009) do neděle (4. ledna 2009) u 38 událostí.

Hasiči Královéhradeckého kraje zasahovali od pátku (2. ledna 2009) do neděle (4. ledna 2009) u 38 událostí.

Hasiči zasahovali u 16 dopravních nehod, jednou likvidovali únik látek do potoka a v jednom případě otevírali dveře bytu v domě s pečovatelskou službou v Kostelci nad Orlicí, kde se nacházel zraněný muž. Hasiči zasahovali u sedmi požárů, které způsobily škodu za 56 tisíc korun a podařilo se uchránit majetek ve výši 8,770 milionů korun. Ve dvanácti případech se jednalo o tzv. technickou pomoc a v jednom případě o planý poplach.

Nejvíce práce měli hasiči na Trutnovsku (10 událostí), dále na Rychnovsku (9), Hradecku (7), Jičínsku a Náchodsku (6 událostí).

Územní odbor Náchod

Bukovice

Automobil skončil na střeše
K dopravní nehodě osobního vozidla vyjeli v pátek (2. ledna 2009) po třinácté hodině profesionální hasiči z Broumova k obci Bukovice. Řidič osobního vozidla Renault 19 nezvládl na zasněžené vozovce řízení a sjel do potoka. Automobil se ještě převrátil na střechu. Při nehodě byli zraněni dva lidé, které záchranná služba převezla do nemocnice. Z osobního vozidla neunikly žádné provozní kapaliny. Broumovští hasiči zabezpečili vozidlo a pomocí jeřábu ze stanice Náchod vytáhli automobil zpět na vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: stanice Broumov)

Vozidlo sjelo do potoku
Profesionální hasiči z Broumova byli v sobotu (3. ledna 2009) přivoláni do obce Heřmánkovice. Zaparkované osobní vozidlo se dalo samovolně do pohybu a skončilo na boku v místním potoce. Kvůli unikajícímu nepatrnému množství provozních kapalin hasiči ustavili na vodní hladinu norné stěny. Pomocí jeřábu soukromé firmy byl automobil vytažen zpět na vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: stanice Broumov)

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Požár sazí v komíně
Profesionální hasiči z Dobrušky byli v pátek (2. ledna 2009) v 17:19 hodin přivoláni do obce Spáleniště, kde došlo k zahoření sazí v komíně rodinného domu. Hasiči uhasili hořící saze a vyčistili komínové těleso. Požár nenapáchal žádné hmotné škody a uchráněné hodnoty byly odhadnuty na 2,750 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: stanice Dobruška)

Dodávka skončila v příkopu
Hasiči HZS podniku Škoda Auto Kvasiny vyjeli v sobotu (3. ledna 2009) ve 13:41 hodin k dopravní nehodě dodávkového vozidla Ford Tranzit s přívěsem. Vozidlo havarovalo na silnici u Solnice a skončilo v příkopu. Hasiči vytáhli vozidlo zpět na vozovku. Nehoda se obešla bez zranění. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: HZS podniku Š Auto Kvasiny)

Hradec Králové

Zazděný trám způsobil požár
V neděli (4. ledna 2009) v 06:30 hodin byli profesionální hasiči z Hradce Králové přivoláni k požáru v bytovém domě v Kydlinovské ulice v Hradci Králové – Pláckách. Po příjezdu jednotky na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že hoří dřevěné obložení stěny a stropu u komínového tělesa. Hasiči požár během krátké chvíle uhasili a zabránili tak rozšíření na další části domu. Požár způsobil zazděný trám v komínovém tělese od něhož se vzňalo dřevěné obložení. Hasiči rozebrali poškozené obložení a trámy. Vyšetřovatel hasičů na místě vyloučil kotel na pevná paliva napojený na komínový průduch z užívání a zakázal jeho používání do doby odborné opravy poškozeného komína. Majitel domu vyčíslil škodu na 30 tisíc korun, uchráněné hodnoty na majetku činí 2,5 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: centrální stanice Hradec Králové)

Požár autobusu MHD
Dne 4. ledna 2009 po poledni byl na operační středisko HZS ohlášen požár autobusu MHD ve stanici Rusecká v Hradci Králové. Řidič autobusu Karosa Irisbus včas zareagoval a požár v motorovém prostoru uhasil pomocí přenosného hasicího práškového přístroje. V té době nebyli v autobusu žádní cestující. Vzhledem k včasnému uhašení požáru byl na místo povolán pouze vyšetřovatel hasičů k zjištění příčiny požáru. Tou se ukázala technická závada na elektroinstalaci autobusu, kdy došlo k uvolnění silového kabelu a následnému el. zkratu. Dopravní podnik města Hradec Králové vyčíslil škodu na 20 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 3,5 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: HZS Královéhradeckého kraje)

Územní odbor Trutnov

Hasiči z okresu Trutnov zasahovali především u dopravních nehod

U pěti dopravních nehod zasahovali v pátek (2. ledna 2009) hasiči z Trutnovska. Vrchlabší hasiči zasahovali u dopravní nehody osobního vozidla v Pražské ulici ve Vrchlabí, kde řidička osobního vozidla Volkswagen Golf narazila a poškodila plynový ventil. Žena skončila se zraněním v nemocnici.

Trutnovští hasiči zasahovali u nehody autobusu, který kvůli poškozenému kolu skončil mimo vozovku u Radvanic. Nehoda se obešla bez zranění.

Hasiči z Trutnova a Vrchlabí vyprošťovali v Dolním Lánově osobní vozidlo z potoka.

Královédvorští hasiči zase pomáhali s vyproštěním osobního vozidla, které skončilo na střeše mimo vozovku v Dehtově.

Dobrovolní hasiči ze Žacléře vyjeli před 16. hodinou k vytažení osobního vozidla z příkopu u Prkenného Dolu.

V sobotu (3. ledna 2009) v 08:43 hodin byli hasiči z Trutnova přivoláni k dopravní nehodě osobního vozidla, které v Bernarticích narazilo do stromu. Při nehodě byla jedna osoba zraněna a převezena záchrannou službou do nemocnice.

V neděli (4. ledna 2009) byli královédvorští a trutnovští hasiči přivoláni k nehodě osobního vozidla do obce Kocbeře. Vozidlo skončilo mimo komunikaci. Jedna osoba byla zraněna a ošetřena záchrannou službou. Hasiči zajistili vozidlo proti požáru a úniku provozních kapalin.

Územní odbor Jičín

Hasiči likvidovali požár vozidla a zasahovali u dopravních nehod

Profesionální hasiči z Hořic likvidovali v pátek (2. ledna 2009) ve 21:27 hodin požár odstaveného osobního vozidla v Hořicích. Při příjezdu jednotky bylo celé vozidlo v plamenech. Hasiči požár lokalizovali za devět minut od nahlášení a uhasili za dalších pětadvacet minut. Hmotná škoda na zničeném vozidle byla odhadnuta na 1 tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Ke dvěma dopravním nehodám vyjeli hasiči v neděli (4. ledna 2009). Jičínští hasiči vyjeli k nehodě osobního vozidla k obci Bystřice. Nehoda se obešla bez zranění.

Další nehoda se stala před polednem u obce Libuň. Vozidlo skončilo na střeše. Nehoda se také obešla bez zranění. Hasiči provedli protipožární opatření a zabránili úniku provozních látek.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-kow-

Sdílet