Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik JSDH Praha – Zličín a JSDH Lužná na Báňské záchranné stanici Praha

Dne 5. 1. 2009 se uskutečnil výcvik jednotky sboru dobrovolných hasičů MČ Praha – Zličín a jednotky Lužná, okr. Rakovník na výcvikovém polygonu Hlavní báňské záchranné stanici Praha.

Výcvik se zaměřil na hasiče – nositele dýchací techniky zásahových družstev. Byl proveden ve výcvikovém polygonu, který simuluje situace vzniklé při zásahu. Neznámé prostředí s minimální viditelností, tma, přítomnost kouře a různých překážek ve stísněných prostorách polygonu je ideální příprava pro hasiče-nositele dýchací techniky.

Tento výcvik prověřuje hasiče v orientaci v neznámém prostředí a provádění průzkumu tohoto prostředí za použití dýchací techniky, vyhledávání osob a nebezpečných předmětů, zdolávání obtížných situacích vzniklých při zásahu. Nedílnou součástí výcviku byla součinnost družstva při zdolávání výcvikového polygonu a souhra jednotlivých hasičů při postupu polygonem a zdolávání překážek.

Jednotky na výcvik vyslaly družstva v počtu 15 hasičů, kteří byli do polygonu nasazeni ve čtyřech skupinách. Jednotka SDH MČ Praha – Zličín používá přetlakovou dýchací techniku Dräger a JSDH Lužná, okr. Rakovník rovnotlakou dýchací techniku Saturn. Všichni hasiči byli kompletně vybaveni k zásahu: zásahové komplety, přilby, obuv, opasky a DT. Do polygonu jim byly odebrány svítilny a každá vyslaná skupina při zdolávání polygonu nesla 3× náhradní láhev k DT, VRVN, přenosnou lékárnu. V průběhu výcviku v polygonu si dle rozhodnutí velitele skupiny v takzvaně ,,čistých částech polygonu´´ vyměnili láhev své dýchací techniky, tak aby mohli bezpečně postupovat polygonem. Dále při zdolávání polygonu museli několikrát ve stísněných prostorách dýchací techniku sundat ze zad a postupovat stísněným prostorem s dýchací technikou před sebou a proplazit tuto část. Při této činnosti museli vyhledávat bezpečnou cestu a překonávat překážky a prolézat výškovými patry. Skupiny byly nedělitelné a záleželo na každém jednotlivci ve skupině a koordinaci velitele skupiny a jeho taktice.

Všichni přítomní nositelé dýchací techniky výcvikový polygon úspěšně zvládli i velitelé jednotlivých skupin bezpečně vedli své skupiny a udrželi je ve stálém kontaktu. Dále se všichni poučili, jak bezpečně manipulovat s dýchací technikou v stísněných prostorách a to hlavně s dýchací technikou Saturn, jak je obtížné vyhledat v neznámém a zakouřeném prostoru bezpečnou cestu a jak je tato činnost fyzicky i psychicky náročná a závislá na každém jedinci ve skupině.

Tento výcvik byl obrovským přínosem pro dobrovolné jednotky a hlavně nositele dýchací techniky, kteří si vyzkoušeli výcvik profesionálních hasičů a záchranářů.

Jednotky sborů dobrovolných hasičů Praha – Zličín a Lužná, okr. Rakovník děkují Hlavní báňské záchranné stanici Praha za umožněný kvalitní výcvik, který jistě přispěje k lepšímu nasazení jednotek při zdolávání mimořádných událostí. Osobně za JSDH Lužná děkuji kolegům JSDH Zličín za součinnostní výcvik, který jistě naváže na další stejně kvalitní výcviky.

David Horák VD JSDH Zličín, Praha
Zbyněk Pochman VJ JSDH Lužná, okr. Rakovník



-swo-

Sdílet