Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kotelny v rodinném domě v Martínkovicích

Tři jednotky hasičů vyjely včera po poledni k požáru v rodinném domě v Martínkovicích na Náchodsku. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen ve 12:12 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Broumova a dobrovolní hasiči z Martínkovic a Broumova.

Hradec Králové

Hradečtí hasiči v 04:49 hodin otevírali dveře rodinného domu v ulici Františka Žaloudka v Hradci Králové – Svobodných Dvorech. Uvnitř se nacházel nemohoucí muž, kterého hasiči pomohli transportovat do sanity.

Po jedenácté hodině otevírali dveře bytu v Okružní ulici v Hradci Králové, kde byl nalezen mrtvý muž. Hasiči na místě naměřili koncentraci oxidu uhelnatého.

O několik minut později vyprošťovali osobu z porouchaného výtahu v Kejzlarově ulici v Hradci Králové.

V 11:33 hodin byli hasiči informováni, že se v Labi u Městských lázních nachází topící nebo již utonulá osoba. Hasiči vyjeli na Smetanovo nábřeží i se člunem. Po příjezdu na místo zjistili, že se v Labi nenachází osoba, ale uhynulá labuť. Hasiči pomocí člunu vysekali umrzlou labuť a uložili ji do igelitového pytle. O události byli informováni pracovníci Technických služeb města, kteří se o mrtvou labuť postarali.

foto: Jan Dušek

Profesionální hasiči z Hradce Králové byli ve 12:51 hodin přivoláni k zatopenému sklepu v neobývaném domě v Kampelíkově ulici v Hradci Králové. Na místo byli přivoláni pracovníci specializované firmy, kteří uzavřeli přívod vody a také dobrovolní hasiči z Malšovy Lhoty s čerpadly. Jednotka dobrovolných hasičů odčerpala vodu ze sklepa a vrátila se na základnu.

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Rychnovští hasiči zasahovali při záchraně muže, který v areálu firmy na zpracování dřeva v Solnici spadl do pařící jámy. Muž byl s vážným zraněním letecky transportován do nemocnice.

Územní odbor Náchod

Požár kotelny v rodinném domě

Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že hoří v zadní části dvoupodlažního rodinného domu, kde je kotelna o rozměrech zhruba 2,5 krát 1,5 metru. Požár se rozšířil na dřevěnou část kotelny a nakonec na celou střešní plochu přístřešku nad kotelnou a také koupelnou. Kouř se dostal až do podkrovních místností domu. Hasiči nasadili dva vodní proudy a požár ve 13:16 hodin lokalizovali. Až do devíti hodin večer hasiči rozebírali poškozené části a dohašovali ohniska. Majitel domu vyčíslil škodu na 200 tisíc korun, uchráněné hodnoty na ostatním majetku činí 1 milion korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření, s největší pravděpodobností ale došlo k závadě na elektroinstalaci. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Náchod

Hasiči z Jaroměře byli v 16:50 hodin přivoláni k hořící pneumatice u nákladního vozidla na silnici č. 33 u Jaroměře ve směru na Hradec Králové. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že pneumatika u návěsu nehoří, pouze je silně zahřátá. Kamion za asistence Policie ČR odjel na nedaleké parkoviště.

Náchodští hasiči otevírali dveře bytu v Družstevní ulici v Náchodě – Bělovsi.

Územní odbor Trutnov

Trutnovští hasiči vyjeli k měření koncentrace plynu v chatě Spartak v Horních Lysečinách. Uvnitř byl nalezen sedmadvacetiletý muž, který nejevil známky života. V kotelně chaty byla naměřena koncentrace oxidu uhelnatého.

V 11:03 hodin vyjeli hasiči z Trutnova k požáru osobního vozidla v ulici U hřiště v Trutnově – Horním Starém Městě. Po příjezdu na místo hořelo v motorovém prostoru osobního vozidla Subaru Legacy Outback, které bylo na LPG pohon. Hasiči požár za dvanáct minut od ohlášení lokalizovali a po poledni zlikvidovali. Hmotná škoda byla odhadnuta na 40 tisíc, uchráněné hodnoty na vozidle činí 50 tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Profesionální hasiči z Vrchlabí, dobrovolní hasiči z Hostinného, Rudníku – Arnultovic a Černého Dolu – Čisté byli v 16:17 hodin přivoláni k požáru rekreační budovy v Rudníku. Po příjezdu hasičů na místo byl požár stropu uhašen pomocí ručních hasicích přístrojů. Požár vznikl od technické závady na elektrickém stropním topení. Hmotná škoda byla vyčíslena na 5 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 2 miliony korun.

Územní odbor Jičín

Profesionální hasiči z Hořic byli v 11:30 hodin přivoláni k dopravní nehodě osobního vozidla, které havarovalo v obci Boháňka. Čtyřicetiletý řidič osobního vozidla Š Favorit zde narazil do sloupu el. vedení. Muž utrpěl zranění a museli být letecky transportován do nemocnice. Hasiči pomohli s naložením zraněného do vrtulníku, uzavřeli u vozidla LPG nádrže a odpojili akumulátor. Na místo byli přivoláni pracovníci specializované firmy, kteří provedli zajištění poškozeného sloupu. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

K nehodě osobního vozidla vyjeli hasiči z Hořic do části Dobeš v Lukavci u Hořic. Tříletému chlapci se podařilo na dvoře domu nastartovat osobní vozidlo Š Felície, se kterým se rozjel. Projel vraty a skončil v příkopu naproti domu, kde se auto zastavilo o sloup veřejného osvětlení. Chlapec utrpěl zranění a byl převezen do nemocnice v Jičíně. Hasiči zajistili automobil proti požáru a úniku provozních látek. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Sdílet