Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jílovišti hoří objekt se senem a zaparkovanými zemědělskými stroji, hasiči zasahují v několika bojových úsecích

Na Nový rok, krátce po 21. hodině přijala operátorka tísňové linky středočeských hasičů hovor oznamující požár haly s balíky sena a slámy v obci Jíloviště (okres Praha – západ).

Po příjezdu hasičů na místo požáru bylo zjištěno, že jde o zděný objekt o půdorysných rozměrech přibližně 10 × 15 metrů.

Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, zásah byl rozdělen na 3 úseky a celkem bylo na místě soustředěno 6 jednotek profesionálních hasičů (z toho 1 z HZS hl. m. Praha), 7 jednotek dobrovolných hasičů a speciální technika ze záchranného útvaru Zbiroh (manipulátor JCB 525, přepravní technika a velitelské vozidlo).

Hala byla požárem zasažená celá, zásah byl veden 5 vodními proudy a velitel organizoval kyvadlovou dopravu vody z Jíloviště. Ve spolupráci s majitelem byl zajištěn nakladač pro vyvážení balíků z objektu na přilehlé pole, starosta obce zajistil pro zasahující ochranné nápoje a posyp místních komunikací solí.

Vzhledem k dlouhodobému nasazení hasičů vyžádal řídící důstojník na místo týlový kontejner, který střídajícím hasičům poskytl v mrazivé noci zázemí.

Hasební práce probíhaly celou noc. Jedna třetina balíků bude ponechána v objektu a kontrolovaně dohoří. V 07:30 hod. byl snížen stupeň poplachu na první, na místě stále zasahuje (11:00 hod.) 6 jednotek hasičů. V současné chvíli (11:00 hod.) probíhá společně s PČR došetření vyšetřovatelem příčin požárů.

Přímá škoda byla vyčíslena na 800 tis. Kč, uchráněné hodnoty na 150 tis. Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření. Nikdo nebyl zraněn.

03.01.2017 08:07

Byla ohlášena likvidace požáru. Místo bylo předáno majiteli, nařízeno bylo prohlédnutí objektu statikem a revize elektrických rozvodů – do té doby hasiči zakázali užívání objektu.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet