Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Karvinští hasiči zachránili na Nový rok srnce ze zamrzlého rybníka

Profesionální hasiči (HZS MSK) z Karviné úspěšně zachránili na Nový rok ročního srnečka, přimrzlého na ledě rybníka Sirotek v Karviné-Starém Městě. Použili k tomu záchranné nafukovací saně. Zdravý srnec, kterého zkontroloval zasahující hasič-myslivec, byl nakonec vypuštěn do volné přírody asi kilometr od rybníka.

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Karviná vyjela na záchranu srnce na Nový rok (1. 1. 2017) po desáté hodině ranní. Kvůli extrémně hladkému ledu se po něm nebyl schopen pohybovat a seděl na ledu.

Hasiči přistoupili k odchytu srnce velmi šetrně, když se na ledě přidržovali záchranných saní, a po několika minutách již byl v bezpečí na břehu, bez viditelných zranění. Nevypadal ani na to, že by byl vyčerpán. V zasahující jednotce byl „jako náhodou“ člen mysliveckého spolku, který jej pečlivě zkontroloval. Hasiči jej svázaného převezli na bezpečnější místo – nejméně kilometr od zrádného rybníka.

Srnec po položení na trávu a osvobození z lana chvíli váhal, ale v dalším mžiku už pelášil do nejbližšího lesa. A spokojení hasiči se vrátili na svou základnu, jen půlhodinu od zahájení záchranných prací.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet