Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Budoucí hasiči trénovali v Kladně záchranu osob z hořících budov, sáhli si na dno možností

Jako každý rok , tak i letos proběhl jeden z mnoha odborných výcviků oboru Strojník požární techniky na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti, Kladno, Dubská. Tentokrát byl výcvik zaměřen na požární útoky do budov s následným vyhledáváním a vyprošťováním osob v zakouřených prostorách.

V termínu od 12. do 16. prosince 2016 prošlo týdenním výcvikem 20 studentů třetích ročníků maturitního oboru Strojník požární techniky. Studenti se pod vedením lektorů HZS Středočeského kraje z Územního odboru Kladno učili zasahovat ve vyšších nadzemních podlažích nebo ve sklepních prostorách, následným vyprošťováním osob a evakuací.

Až zde si někteří studenti několikrát sáhli na hranici svých fyzických a psychických možností. Během týdne zjistili, že v neznámém zakouřeném prostoru neexistuje tzv. nedělitelnost průzkumné skupiny, také zjistili, že hadice neslouží jen k zásahu vodou, ale i jako vodítko pro orientaci, při kterém se dostanou zpět do bezpečného místa.

Studenti se učili šetrnými způsoby záchranu osob, jištění zasahujících v nebezpečném prostoru a práci s přenosnými žebříky a následným vstupem do budovy.

Studenty čeká ještě závěrem roku výcvik na divoké vodě, výcvik v polygonu HZS podniku Letiště Václava Havla a výcvik v profesionálním lezeckém trenažeru včetně výstupu na lezecké stěně.

Více informací pro případné uchazeče na www.facebook.com/…kladnodubska
Lukáš Vejvar
Sdílet