Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pohár natrvalo v Praze

Putovní pohár soutěže ve vyprošťování v Banské Bystrici putuje natrvalo do Prahy.

Po třetím vítězství jej těsně získalo družstvo HZS Praha. Letošní ročník jsem poprvé sledoval jako redaktor Požárů a nikoliv jako soutěžící a bylo to zajímavé srovnání.
Nejdříve chvála. Počasí vyšlo nádherně takže soutěž přitáhla na náměstí SNP kde se konala množství lidí. Organizace téměř bez chybičky a péče slovenských hasičů je vždy perfektní. Překvapil výkon družstva Banská Bystrica 2 které se dalo dohromady v podstatě pár dní před soutěží a nakonec obsadilo druhé místo a to ještě díky okolnostem o kterých ještě bude řeč.

Bohužel se objevila i negativa. Například auta na kterých se soutěžilo. Když už se má něco hodnotit tak by měly podmínky být podobné. Není možné aby jedno družstvo stříhalo Tatru 613 v provedení Long s pancéřovými okny (vládní speciál), která stála B.Bystricu 2 první místo když díky tomu přetáhla čas o 20 sekund a přišla o potřebné dva body, a jiný tým měl lehkou práci na Dacii či polském Fiatu. Pak nelze správně hodnotit a vítězství Prahy není zcela zasloužené, tím spíš že pražský zdravotník zapomněl ošetřit zranění. Když už se má soutěžit tak za shodných podmínek.

Dalším mínusem který se týká i českých soutěží je že v podstatě zatím neexistuje tým vyškolených nestranných rozhodčích. Tím se snižuje úroveň hodnocení. V Bystrici byli dva techničtí rozhodčí, jeden z Ředitelství HaZZ SR a druhý z Prahy. Mělo by jich být víc a nikdy ze soutěžících jednotek.

Ale dost kritiky protože pozitivní věci převažovaly a tak nezbývá než banskobystrické hasiče pochválit že při množství jiné práce si našli čas na organizaci této soutěže a zvládli ji bez chyby. Také musím pochválit účastníky soutěže protože je vidět že kvalita práce rok od roku stoupá a o tom tyto soutěže jsou. Není důležité vyhrát, ale sejít se, vidět jak se pracuje jinde a okoukat zajímavé novinky použitelné v praxi u zásahů.

Memoriál Pavla Snopku a Josefa Dobríka ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel se koná každý rok na památku dvou banskobystrických hasičů kteří zahynuli při výkonu služby. Letos se zúčastnilo sedm družstev.

Celkové pořadí:

1. HZS hl.m.Prahy .............­.....63 bodů
2. HaZZ Banská Bystrica 2.......62 bodů
3. HaZZ Banská Bystrica 1.......60 bodů
4. HaZZ Nitra 1 .............­.........55 bo­dů
5. HaZZ Zvolen.......­.............­...52 bodů
6. HaZZ Nitra 2............­............48 bo­dů
7. HaZZ Žilina.......­.............­......43 bodů
Sdílet